Thord D. Hedengren

När Nintendo visade en video på Skyrim till Switch var spelet inte ens officiellt utannonserat. Nu är det här och det fungerar alldeles utmärkt, speciellt i bärbart format för där syns det inte att allt inte är i 4K och lika pampigt som till moderna konsoler eller speldatorer. På TV:n haltar upplevelsen lite men Skyrim är fortfarande Skyrim och det är ett riktigt bra spel. Fast jag saknar moddarna, förstås.

Flyter på bra, rimliga laddningstider, bra kontroll, kanonspel.
Inga moddar, grafiken är lite fattig på stor skärm.

5/5

Världsklass

Anders Norén

Var ska man börja? Kanske med att Nintendo har packat in en av årets snyggaste spel på en bärbar konsol. Kanske med att kontrollerna, som bygger vidare på och förfinar de från Super Mario 64 och Mario Galaxy-spelen, känns som en förlängning av mina händer. Eller med att Nintendo har designat ett spel så rikt på hemligheter, överraskningar och fanservice att det känns som att det aldrig tar slut. Super Mario Odyssey är en självmotsägelse – ett spel som är så här stort borde rimligtvis inte samtidigt kunna ha en sådan känsla för detaljer. Det är också en av de bästa och mest glädjefyllda spelupplevelserna jag har haft på flera år. Super Mario Odyssey är fyllt till bristningsgränsen med ren och skär spelglädje, och det kan stå rakryggat tillsammans med de bästa spelen i serien.

Orimligt snyggt, perfekta kontroller, fyllt med saker att upptäcka
Vissa rörelsekontroller är svåra i bärbart läge

5/5

Världsklass

Anders Norén

Vi försöker hålla oss till en paragraf per recension på Spelbloggen. För det här spelet hade det nog räckt med fyra ord: ”Stardew Valley – fast bärbart.” Om du gillade den Harvest Moon-inspirerade bondgård/dating-simulatorn från förra året så bjuder Switch-versionen på mer av exakt samma vara, fast på en konsol som du kan ta med dig på bussen. Det är precis lika snyggt, mysigt och beroendeframkallande som originalversionen på PC, men formatet är som gjort för bärbara spelkonsoler. Kläm in ett dagsverke ute på fälten på vägen till jobbet… Och ägna resten av arbetsdagen åt att spela i smyg i jakten på den perfekta bondgården. Om du inte har prövat Stardew Valley tidigare så är det här det bästa sättet att spela det på.

Supercharmigt och lika beroendeframkallande som på PC, men perfekt för kortare spelsessioner i bärbart format
Det tar lite väl lång tid att spara (en gång per dag)

5/5

Världsklass

Anders Norén

Mario + Rabbids: Kingdom Battle är ett Mario-spel med Ubisofts smådryga rabbids och strider inspirerade av X-Com-serien. Det låter som årets mest missriktade projekt. Istället kan det vara årets överraskning. Mario + Rabbids är charmigt, snyggt och beroendeframkallande som ett Nintendo-spel – men den stundtals farliga och ständigt absurda humorn avslöjar att det är den franska rabbids-studion som ligger bakom. Talangträdet och de många samlarföremålen har också Ubisofts fingeravtryck. Kombinationen av Svampriket, rabbids och X-Com låter absurd – men i slutändan är det bara resultatet som är nästan absurt bra. Jag hoppades att vi skulle få se en ny, spännande Nintendo-spelserie på Nintendo Switch. Föga anade jag att det var Ubisoft som skulle ligga bakom den.

Snyggt, charmigt, bra stegring på svårighetsgraden
Vissa prestandaproblem under striderna

5/5

Världsklass

Anders Norén

Det känns som att jag inte gillar Splatoon 2 så mycket som jag borde, och jag förstår inte varför. Varje aspekt av spelet har den grad av detaljkänsla som Nintendo sträcker sig till när de tycks ha för avsikt att ge alla andra spelutvecklare mindervärdeskomplex. Det är enastående snyggt och dryper av charm, och enspelarkampanjen erbjuder en välkommen paus mellan rundorna i den välbalanserade och överraskande djupa multiplayern. Men det är något som inte klickar. Det kanske är att banor återkommer för ofta, eller att gameplay-loopen snabbt blir monoton. Svaret undanflyr mig. Splatoon 2 har alla egenskaper som vanligtvis får mig att älska ett spel förbehållningslöst. Men det uppstår aldrig kärlek mellan mig och Splatoon 2.

Snyggt, charmigt, väldesignad multiplayer med roliga banor
Varken multiplayer- eller enspelarläget lyckades hålla mig intresserad i längre perioder

3/5

Bra

Anders Norén

Minecraft: Nintendo Switch Edition är Minecraft i bärbart format – varken mer eller mindre. Antagligen vet du redan på förhand om det är något som intresserar dig. Om du är som jag så är det femte gången du köper det, och femte gången du kommer att förlora åtskilliga timmar till att utforska slumpmässigt genererade grottor och gräva ut boenden i bergsklipporna. Nej, Minecraft har fortfarande inte förlorat sin charm. Switch-versionen må inte vara den snyggaste eller den största, och att spelet renderas i 720p i både bärbart och dockat läge skaver lite. Men det är den bästa bärbara versionen av Minecraft hittills.

Minecraft är fortfarande Minecraft, och den bärbara versionen lider inte nämnvärt av det mindre formatet
Spelet är (åtminstone vid lanseringen) låst till 720p i både bärbart och dockat läge

4/5

Utmärkt

Rickard Olsson

Dragon Quest Heroes 2 är ett spel jag vill gilla väldigt mycket. Det är charmigt, enkelt att lära sig och precis så där lagom lättsamt för att jag ska kunna spela en halvtimme och sedan göra något annat. Men hack-and-slash-temat som ligger till grund för Heroes-titlarna kan bli väldigt tröttsamt i längden, därför är det inte riktigt någon långkörare. Fiender och slagkombinationer upprepas i en och en halv evighet, och de uppgraderingsmöjligheter som finns för karaktärerna hjälper inte variationen särdeles mycket. Spelet har en story som knappast överraskar, men den fyller sin funktion som blindhund när jag forslas runt till de olika slagfälten. Dragon Quest Heroes 2 är välgjort, men förvänta dig inget årets spel-material här.

Sköna dialekter, välsmord kontroll.
Det blir för upprepande i längden under längre sessioner. Något sterila miljöer.

3/5

Bra

Anders Norén

Om Kamiko hade släppts till en annan konsol, eller till samma konsol ett år senare än det gjorde, så hade jag nog aldrig spelat det. Men Kamiko släpptes till Nintendo Switch i det stadie av konsolens livstid då det nästan inte finns något annat att spela, så jag gav det pixliga lilla The Legend of Zelda-anno-1986-inspirerade actionspelet en chans. Det var ett bra beslut. Kamiko är, som priset på 50 kr antyder, varken djupt eller särskilt omfattande. Men det är ett snyggt, charmigt, snabbt och stundtals väldigt intensivt litet retroäventyr som jag kan rekommendera oberoende av prislappen. Ett givet köp om du vill ha något annat än Mario Kart och Zelda att spela på ditt Switch.

Snyggt, bra musik, tillfredsställande retroaction
Sättet spelet blir svårare på senare banor är mer frustrerande än utmanande

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

I Puyo Puyo Tetris möter Segas pusselserie Puyo Puyo den ryska klassikern Tetris och det i ett kaotiskt, högljutt, skrikigt färgglatt spel. Det blir frenetiskt i vissa spellägen, där du spelar mot andra (helst människor men även datorn) och hoppar mellan Puyo Puyo och Tetris om vartannat. Än mer rörigt blir det i solokampanjen som bjuder på en klämkäck story med superjapanska karaktärer vars engelska röster skär i öronen. Detta till trots är Puyo Puyo Tetris kul, speciellt med mänskliga motspelare, men det gör ändå lite ont att se hur mycket bättre Tetris är än Puyo Puyo, något som får mig hoppas på ett party-Tetris till Switch istället.

Härligt kaotiskt med flera spelare, ett bra och ett superfenomenalt bra pusselspel klumpat tillsammans, enspelarläget introducerar nya spelare till båda spelsätten.
Gapigt, Puyo Puyo är helt enkelt sämre än Tetris.

3/5

Bra

Thord D. Hedengren

Jag har länge hävdat att Mario Kart 8 är en ursäkt så god som någon för att köpa Wii U, men nu gäller det inte längre. Nu ska du köpa en Switch med Mario Kart 8 Deluxe istället. Det är i stort sett samma spel, några nya karaktärer och dubbelbonusar samt ett par nya lådor att plocka upp, samt förstås lite mer som händer på skärmen men inte mycket. Den största skillnaden du ser, förutom karaktärerna och bonusarna, är det nya Battle-läget, vilket är klassiskt Mario Kart med ballongpoppande (med mera) på sköna banor. Det är förbaskat kul, online eller med vänner. För övrigt är det lätt att hitta spelare och komma igång med körandet men har du specifika vänner du vill spela med så syns det att Switchens onlinefunktioner är ganska begränsade. Mario Kart 8 Deluxe är det roligaste racingspelet jag kan tänka mig och det bästa kartracingspelet någonsin. Det finns ingen anledning att inte spela det här.

Battle-läget är kul, ett bra spel har blivit bättre, hjälpande Smart Steering gör spelet mer lättåtkomligt, onlineläget fungerar fint.
Några nya banor vore kul, Switch onlinefunktioner är begränsade.

5/5

Världsklass