Hur Prisvärd Är Playstation 5?

Joel Cederblad
Artiklar

Evenemanget som känns som ett par månader sedan har redan passerat två tredjedelar av ett år. Tack vare en liten prissänkning och reducering av Svenska scalpers är nu Sony´s senaste konsol lättare att få tag på, och flera har nu fått uppleva dagens moderna konsolgaming. Efter alla hypes och kontroverser har lugnats ner, så måste vi nu fråga: hur bra är verkligen Playstation 5? Vi kommer att gå genom alla förbättringarna och försämringar, både enkla och komplicerade ämnen. Läs mer för att få reda på den senaste informationen!

Ps5 2

[toc]

Spelar Storlek Någon Roll?

Det första alla Ps5 ägare märker när de packar upp konsolen för första gången är hur mycket större och tyngre den är jämfört med förra generationen. Den har en mycket unikare design jämfört med alla tidigare konsoler från Sony. Deras designfokus verkar vara att ge den en futuristisk känsla, vilket är ett upprepande tema i konsolens uppgraderingar, samt denna recension.

I mitt fall så måste jag betona: så mycket som jag kan uppskatta utveckling och den unika designen, så har det lett till ett par problem med vart den kan placeras. Jag föredrar att den står lodrätt, men längden på nästan 40 cm tillåter inte det, och att få plats med den i vågrät position krävde en del ommöblering.
(Sonys vice president inom mekanisk design, Yasuhiro OOtori, avslöjade att det beror på komponenternas storlek, som kylfläkten. Mer information om det kommer jag ta upp lite längre ner i punkt 5: Design och Prestanda) .

Ett annat småfel med den är hur sidorna är vågiga, vilket betyder att du inte kan lägga någonting ovanpå konsolen, vilket jag brukar göra när jag laddar handkontrollen. På tal om det…

Ps5 5

Framtidens Handkontroll?

En spelkontroll har aldrig känts bättre! Innan utgivningsdagen var det här Sonys unika säljningspunkt, och det är lätt att se varför.

Till att börja med är den större och tyngre. Jag kan inte säga att storleksförändringen är märkvärdig, men för min del är det en förbättring. Tyngden däremot är en annan femma. Det gör den inte bekvämare, men det beror på att den innehåller helt nya teknologier som tillåter funktionerna som Sony kallar för ”Haptic Feedback” och ”Adaptive Triggers”.

Haptic Feedback är ett nytt sätt för kontroller att vibrera. ”vem bryr sig om vibrationer” kanske du tänker nu. Denna teknologi är dock värd att testa för dig själv, om du inte redan har gjort det! Eftersom vibrationerna kan nu dyka upp vart som helst i handkontrollen, och typerna av vibrationer är oändliga. Om du spelar ett spel där du vandrar på is, så kommer vibrationerna ge en känsla som är helt annorlunda jämfört med metall, sand, virke eller när du simmar i vatten. Varje steg, varje friktion och varje slag ger en unik detaljerad känsla som inte kan upplevas någon annanstans just nu.

Adaptive Triggers spelar samma roll att leverera en verkligare spelupplevelse. Kontrollens L2 och R2 knapp kan göra motstånd om du skjuter med en pil och båge, eller vibrera när du skjuter med en automatkarbin i Call of Duty. I spelet Returnal så har skjutvapnen två skjutläge i en och samma knapp. Eftersom L2 knappen gör kraftigt motstånd halvvägs nedtryckt kan du alltså välja mellan att trycka ner knappen halvvägs eller hålla den helt nedtryckt.

Ps5 5 4 1

Som vanligt inkluderar den ett 3,5 mm hörlursuttag. Däremot finns det en chatthögtalare och mikrofon integrerad direkt i handkontrollen, så att vem som helst kan nu prata med vänner i ett chattparty. Mikrofonen kan stängas av via en ”mute” knapp, och chattljud kan sänkas via snabbmenyn, om du inte har intresset att prata med andra. Det är ett perfekt exempel på en liten förändring som gör en stor förbättring.

Nu till några negativa punkter om Dualsence handkontrollen. Den första är att den har ärvt pekplattan från den tidigare Dualshock 4, vilket du kan se mellan ljuslinjerna på framsidan. Denna funktion är helt poänglös, eftersom den knappt användes i spelen, inte ens i playstations exklusiva titlar. Att svepa fingret över den känns även obekvämt och segt, vilket är opraktiskt och bör aldrig göras i ett spel som kräver snabba reaktioner och knapptryck. Detta kunde enkelt ha blivit ersatt av ett par extra knappar.

Ett annat minus för den nya generationens handkontroll är att batteritiden verkar vara mindre än den förra. Det har förvärrats från över 10 timmar till knappt 8. Så mycket som jag älskar den förbättrade kontrollteknologin, och kan förstå att det kräver med batterikraft, så känns det lite överdrivet att göra den avancerad om den kommer behöva ta många fler pauser.

Precis som de flesta nysläppta konsolerna så är det alltid många kunder som får defekta kontroller. Enligt de som har uttryckt sig om detta på nätet berättar även om hur det kan vara klurigt att få en ersättningskontroll från både Sony och försäljaren, beroende på vilket land du köpte den i.

Dessa negativa punkter kan lösas genom att köpa en ny handkontroll, men med tanke på att en ny går på minst 700 kr så är den vägen inte så värst motiverande.

Ps5 6 1

Exklusivitet

Påståendet att Sony har ett några exklusiva spel är en stor underskattning! Om det finns en grej Playstation har varit konsekvent med ändå sen PS1-tiderna, så är det exklusiva titlar. Alla som äger ett playstation, oavsett vilken generation, har tillgång till kulturklassiker. Playstation 5 är inte annorlunda där. Vid tiden denna artikel är upplagd finns det 10 unika titlar att spela. Demon´s Souls Remake är min personliga favorit. Med många fler titlar på gång som Horizon: Forbiden West och God of War: Ragnarok, är det säkert att säga att vi har ännu inte sett det bästa av Sony´s fantastika underhållning.

Ps5 8

Prestanda

Det viktigaste med en modern spelkonsol är att den kan prestera bättre än någonsin förr. Vi har diskuterat mycket om avancerad teknologi i sånt som handkontroller, men känns det verkligen som framtidens konsol?

Med bättre processor, grafikkort, RAM och ljudkort är det ingen förvirring att den presterar bättre och levererar bättre resultat. Det erbjuder mer grafiska detaljer så som ljusreflektering (också känt som Raytracing) och stöder upp till 4K 120 Hz.
Det nya 3D Audio ger en skarpare ljudkvalité, samt mer detaljerade vinklar som ljudet kan komma från och det kan även reflektera från väggar i trånga utrymmen. De flesta exklusiva Ps5-spelen använder dessa teknologier, så om du har tillgång till dem och ett bra hörlurar så är det värt att uppleva själv.

Den nya SSD:n från Playstation 5 var en en annan stor säljpunkt när den marknadsfördes. Alla spelbara titlar har en förbättrad laddningstid jämfört med Playstation 4. Den stora skillnaden är dock när ett spel är optimerad efter den här SSD:n, till exempel som de exklusiva lanseringstitlarna Demon´s Souls Remake och Spiderman: Miles Morales. Där tar laddningstiden, från spelets hemskärm, endast 3 sekunder innan du kan börja spela.
Problemet med denna SSD är att den endast rymmer lite över 600 gb. Vilket är för lite utrymme när spel som Assassin’s Creed: Valhalla eller Call of Duty: Warzone kräver över 120 gb. Det finns ett internt utrymme för en extra SSD, men den är tyvärr inte användbar ännu och vi vet inte när den kommer kunna användas. Vi väntar på grönt ljus från Sony angående det.

Ps5 7 2

Design och Uppbyggnad

Playstation 5 är den mest tystlåtande playstation konsolen hittills. Tack vare det nya kylsystemet som ersätter kylpasta med flytande metall, så behöver den aldrig jobba och slita för att klara av flera timmars gaming. Detta är ett stort plus jämfört med jetmotorn Playstation 4. Den stora kylfläkten ligger också bakom det, vilket innebär att Sony gjorde hela konsolen större för att prioritera att processorn alltid håller sig sval.

Det är även lättare än någonsin att öppna upp konsolens chassis för att rensa bort allt damm. Inga verktyg behövs och garanti klistermärket behöver inte tas bort. Det går även att byta ut SSD på samma sätt.

Som sagt så är konsolen rätt så stor och klumpig, men faktumet att Sony valde att göra den mer användarvänlig för de som inte är insatta i teknik är ett stort plus!

Sista Orden Om Playstation 5

Precis som de tidigare konsolerna så är Playstation 5 en stor uppgradering från tidigare generationer och Sony vet hur man balanserar nytt med gammalt. Samtidigt som denna konsol är bland de bästa inom modern teknologi och användarvänlighet, så blir det ett par minuspoäng för hur vissa livslängder påverkades och främjar dyra ”småköp” av tillbehör eller komponenter.

Playstation 5 får 8/10.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1