Prissänkt PS4 och nya titlar på Sonys TGS-event

Anders Norén
Artiklar

På torsdag går startskottet för Tokyo Game Show, och i vanlig ordning har Sony PlayStation Japan hållit en presskonferens ett par dagar innan mässan. Hur sevärd konferensen är har varierat mycket från år till år, men årets upplaga var en packad tillställning med ett flertal nya trailers, ett par nya titlar och en prissänkning för PlayStation 4 i Japan.

Konferensen öppnade med att nya färger avslöjades för PlayStation Vita. Intresset för Sonys bärbara har dämpats på senare år, men den är fortfarande relativt populär i Japan – över 80 procent av de PS Vita-konsoler som har sålts under 2015 så här långt har sålts i landet.

Efter den lite sömniga inledningen höjde SCEE Worldwide Studios boss Shuhei Yoshida tempot genom att avslöja den första expansionen till Bloodborne, som heter The Old Hunters. Den kommer att släppas i Japan den 24 november, och ett paket med både Bloodborne och det nya tillägget kommer att finnas i japanska butiker från och med den 10 december. Inget datum för Europa eller USA ännu.

Sony visade också en ny trailer för PS4-versionen av den populära PS Vita-titeln Gravity Rush, som kommer att släppas i Europa den 10 februari. De följde upp trailern med att berätta att Gravity Rush 2 är under utveckling och kommer göra föregångaren sällskap på PS4 under nästa år.

Steven Miller från Ubisoft gjorde ett kort inhopp för att visa en ny trailer för multiplayertiteln For Honor, som tillkännagavs på E3 tidigare i år. Han följdes upp av Toshihiro Nagoshi från Yakuza Studio, som gav ett japanskt releasedatum för Yakuza-remaken Yakuza Kiwami – 21 januari 2016 – och avslöjade att Yakuza 6 släpps till PS4 hösten 2016. SEGA brukar inte ha någon brådska med att släppa Yakuza-titlar i västvärlden, så räkna inte med några nyheter på den fronten i närmaste laget.

Efter en filmstund med trailers för King of Fighters 14, Just Cause 3, Phantasy Star Online 2 och Star Wars: Battlefront avslöjade Hirotake Watanabe från Bandai Namco två nya titlar: One Piece: Burning Blood, baserad på mangan One Piece, för PS4/PS Vita, och Gundam: Extreme Vs Force för PS Vita. Inget releasedatum för endera titel ännu.

Sedan var det dags för Koei Tecmo att väcka nytt liv i en titel som har varit under utveckling i över tio år: samuraispelet Ni-Oh. Spelet tillkännagavs för PS3 år 2004 och planerades då att släppas under 2006, men dess releasedatum har skjutits upp flera gånger sedan dess. Team Ninja tog över ansvaret för titeln 2010, och det planeras nu att släppas exklusivt till PlayStation 4 under nästa år. Du hittar gameplay-trailern som visades nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=jmmrXaxVCPY

Square Enix hade fyra titlar att visa upp: World of Final Fantasy, som kommer till PS4/PS Vita under nästa år, Star Ocean: Integrity and Faithlessness, SaGa Scarlet Grace som också kommer år 2016 och Kingdom Hearts: HD 2.8 Final Prologue – en HD-remaster av Kingdom Hearts för PS4 som också innehåller ett nytt spelbart kapitel och en film som utspelas i Kingdom Hearts-universumet. Inget releasedatum för det paketet ännu.

Capcom passade på att presentera nästa Resident Evil-spel, som heter Biohazard Umbrella Corps och är – håll i er nu – en multiplayerfokuserad tredjepersonsskjutare som innehåller kartor med klassiska platser från spelen. Det kommer att kosta motsvarande 30 dollar när det släpps till PC och PlayStation 4 tidigt nästa år. Trailern, som du kan se nedan, visar en mörk, underjordisk tunnel med rostiga rör och zombies. Min favoritplats från Resident Evil-universumet.

Dragon Quest-skaparen Yuji Horii tittade förbi för att påminna publiken om att Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe and the Blight Below släpps i USA och Europa nästa månad, och han visade också en ny trailer för det Minecraft-inspirerade craftingspelet Dragon Quest Builders som avslöjades i mitten av sommaren. Dragon Quest Builders släpps till PS3, PS4 och PS Vita i januari nästa år och ser fortsatt intressant ut.

I december kommer Sony Japan att börja sälja PlayStation 4-kontroller i fyra nya färger: guld, silver, stål och kristall. Inget att meddela om en internationell release ännu. Nästa punkt på dagordningen var ett Project Morpheus-montage, som avslöjade att Sonys Virtual Reality-initiativ har vuxit upp och förlorat sitt kodnamn. Det nya namnet för Project Morpheus är PlayStation VR.

PlayStation VR logotyp

Sony sparade sin showstopper till slutet: PlayStation 4-prissänkning i Japan. Från och med den 1 oktober kommer PS4 att kosta 34,980 yen, vilket motsvarar ungefär 2 400 kr här i Sverige. Sony har inte sagt något om huruvida prissänkningen kommer att genomföras i Europa och USA också, men om du har planerat att köpa ett PlayStation 4 kan det vara smart att ha is i magen och vänta en vecka.

Du som missade livesändningen från eventet kan du titta på en repris (med engelsk dubbning) nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=R0P6eD5Kw1U

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0