Return to Monkey Island: spelserien får sin fortsättning 2022

Petter Mattsson
Artiklar

Nyligen offentliggjorde spelproducenten Ron Gilbert ett projekt han arbetat med i hemlighet i två år: Return to Monkey Island. Det klassiska peka-klicka-äventyret får därmed sin första nya titel i spelserien sedan Tales of Monkey Island från 2009. Här är det senaste om återkomsten.

Vad är Monkey Island?

Nämn Monkey Island för någon som är född de senaste 40 åren så får du nästan garanterat en simmig blick och ett fånigt leende som svar. Piratäventyren The Secret of Monkey Island och Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge var några av de spel som producerades under spelföretagets LucasArts guldålder på 1990-talet, tillsammans med titlar som Full Throttle och Grim Fandango.

Monkey Island-spelen är peka-klicka-äventyr, kända för att blanda kvicka skämt med ett äventyr som alla kan spela. Hittills har fem spel i serien kommit ut:

  • The Secret of Monkey Island (1990)
  • Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge (1991)
  • The Curse of Monkey Island (1997)
  • Escape from Monkey Island (2000)
  • Tales of Monkey Island (2009)

En moderniserad utgåva av Monkey Island 2 kom även ut 2010 och fick fina recensioner.

Ron Gilbert återvänder med Return to Monkey Island

Det var nog få som förväntade sig nyheten om att Return to Monkey Island skulle fortsätta spelserien när det offentliggjordes tidigare i april. Enligt Ron Gilbert, som var med och skapade de första Monkey Island-spelen, har han arbetat med återkomsten under två års tid och spelet är redo att släppas redan under 2022. Exakt när är dock ännu inte känt.

På den officiella hemsidan framgår det att spelet ett samarbete mellan Devolver Digital och Lucasfilm Games, och förutom Ron Gilbert återvänder även den ursprungliga medförfattaren Dave Grossman, tillsammans med LucasArts kompositörer Michael Land, Michael McConnell och Clint Bajakian.

Vad handlar RTMI om?

Den enda riktiga information vi har om själva spelet är att det kommer att ta vid där Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge slutade. Tolkar vi uppgifterna rätt kommer alltså Return to Monkey Island att kunna betraktas som Monkey Island 3 – en direkt uppföljare till de två första spelen från nittiotalets början.

Inga andra detaljer har kommit ut, förutom den här korta trailern som avslöjar spelets existens:

Även om trailern knappast ger oss mer kött på benen vad beträffar RTMI:s handling, så får vi åtminstone se vilken grafisk riktning spelutvecklarna har valt för det nya spelet.

Return to Monkey Island släpps på PC och konsoler?

Vi vet ännu inte heller någonting om vilka plattformar som RTMI kommer att släppas på, men då det är ett peka-klicka-äventyr kan vi med säkerhet säga att det blir till Windows, så se till att din speldator är redo. Spelen i Monkey Island-serien har dock tidigare portats till konsoler också, så det är inte alls omöjligt att så blir fallet igen.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0