Är det dags att en gång för alla skrota det gamla tröskverket och skaffa en gaminglaptop? Eller är du rentav i färd med att bygga din första rigg?
En ny speldator är en stor investering, men det är krångligt att välja rätt hårdvara. Därför bjuder Spelbloggen på 10 tips som guidar dig rätt!
1. Vilken typ av gamer är du?
En speldator kan betyda många saker. Det kan vara en fullt utrustad monsterrigg med dubbla skärmar så väl som en slimmad skrivbords-PC eller till och med en laptop. Det ena är inte mer rätt än det andra och vad du bör välja beror helt och hållet på dig.
Hur mycket pengar vill du lägga? Vad för spel ska du spela? Vill du att datorn ska ta så lite plats som möjligt – eller så mycket plats som möjligt?
När du funderat på de här livsavgörande frågorna ett tag kommer du ha en stabil grund att basera nästa beslut på, nämligen vilken kategori av speldator du ska välja.
2. Bygga speldator
Att bygga en speldator betyder att du själv ser till att skaffa allt från chassi till moderkort, fläktar, kablar och grafikkort, för att sedan bygga ihop hela rasket själv. Det är sannerligen inget för den tekniskt ointresserade, men inte heller ett så omöjligt uppdrag som det kan framstå som på förhand.
Fördelarna med att bygga datorn själv är att du får stor frihet att anpassa datorn precis som du vill ha den och att det är billigare. Nackdelen är, förutom att du måste vara hyfsat tekniskt begåvad, att du saknar garanti om du skulle råka kortsluta bygget eller på annat sätt förstöra komponenter.
3. Färdigmonterad dator
Vill du vandra en tryggare stig och låta andra komponera speldatorn åt dig ska du köpa en färdigmonterad speldator – komplett med garanti och redo att pluggas in i väggen.
Det skadar dock inte att själv vara påläst innan du väljer, då det trots allt finns mängder av olika konfigurationer att välja mellan.
4. Gaminglaptop
Det är inte längre sant att bärbara datorer inte klarar av att spela krävande datorspel. I dag går det att hitta riktigt kraftfulla bärbara speldatorer som fixar de flesta spelen utan bekymmer. Fördelen med att spela på en laptop är portabiliteten – du kan ta med dig din spelrigg överallt.
Men att välja laptop som gamingdator är inte utan kompromisser. För de första går inte att byta ut komponenter eller bygga ut en laptop lika lätt som det gör med en stationär PC. För det andra är de större PC-riggarna fortfarande mer kraftfulla och har möjlighet till bättre kylning än bärbara datorer. Dessutom är det dyrare att köpa en gaminglaptop än en stationär dator med samma specifikationer.
5. Processorn
Det spelar egentligen ingen roll vilken av de ovan nämnda kategorierna du tillhör. Oavsett om du planerar att bygga din egen speldator eller köpa en färdigmonterad behöver du göra val.
Chanserna för att du i slutändan ska känna dig nöjd med datorn du lagt dina slantar på ökar markant om du är påläst om vad du egentligen köper för någonting.
Det mest grundläggande för varje speldator är processorn.
Tyvärr kan det vara svårt för en oinvigd att hänga med i snacket om kärnor och klockfrekvenser som tillverkare och återförsäljare slänger sig med.
Men processorn är en mycket viktig del av helheten som avgör hur kraftfull din speldator är, så det spelar stor roll att du väljer rätt.
Därför är det är en bra investering att läsa på så att du vet hur du ska tolka processor-specifikationerna innan du väljer.
6. Grafikkortet
Grafikkortet är enormt viktigt för att spelupplevelsen ska bli bra och den komponent som det är värt att lägga extra pengar på. Räkna med att behöva punga ut mellan 2000 och 6000 kronor av riggbudgeten för ett tillräckligt bra grafikkort, beroende på vad du spelar så klart.
Om du inte redan har stora kunskaper om grafikkortet kan du ta hjälp av experttester, som det här.
7. Ram-minnet
Ram-minne är en av de saker i livet du inte kan få för mycket av. Minst 8 gigabyte, men gärna 16 eller 32 om du har råd.
Ram-minnet hjälper till att kräma ut mer kraft ur datorn och är avgörande för hur många processer som kan vara i gång utan att du förlorar prestanda.
Den senaste generationen kallas DDR4 och är mer energisnåla än föregångarna, vilket möjliggör för dem att prestera i högre hastigheter utan mer kraft eller kylning behövs från datorn.
8. Hårddisken
Om du inte älskar långa laddningstider när du spelar spel behöver du skaffa en bra SSD-hårddisk. Till skillnad mot klassiska hårddiskar saknar SSD-diskarna rörliga delar vilket ger överlägsen prestanda vad gäller snabbheten.
En bra hårddisk på 500 gigabyte, som den här Samsung-SSD:n kan du hitta för runt tusenlappen.
9. Storlek på riggen
Förutom bärbara datorer finns det även stationära speldatorer som tar väldigt lite plats på skrivbordet.
Innan du väljer form före funktion behöver du dock vara medveten om att det finns några nackdelar med att välja en för kompakt PC för gaming.
Dels kan det vara svårare att uppgradera de här datorerna då de inte har stöd eller plats för alla typer av vanliga komponenter. De kan också väsnas en hel del, då det fortare blir varma.
Mellan- eller fullstora datortorn är att föredra om du har plats under ditt skrivbord. De har bättre uppgraderingsmöjligheter och bättre kylning än mindre modeller.
10. Chassit
Chassit har till funktion att omsluta och skydda datorkomponenterna. Men dess allra viktigaste funktion är att signalera för omvärlden vem du är som gamer.
Chassin kommer i olika utföranden, i allt från lågmälda svarta nyanser till blinkande och snurrande uppmärksamhetssökare.
Sist men inte minst: monitorn
Har du väl tagit dig hela vägen från att välja processor till blinkande chassi får du inte snubbla på målsnöret. Det är framför skärmen du ska tillbringa alla sömnlösa nätter i spelens värld och då duger inte vad som helst.
De viktigaste egenskaperna för gamingskärmar som ska användas för spel är upplösning och hastighet. Uppdateringsfrekvensen bör i dag vara minst 144Hz och upplösningen 1080p eller 1440p.
Om du får huvudvärk av att ens tänka på att behöva välja datorkomponenter så finns ju alltid de gamla hederliga spelkonsolerna. Upptäck Playstation 5 med Spelbloggen!