Skämshögen: Ett nyårslöfte

Robert Jonsson
Artiklar

skamshogen2För att minska spelinköpen (och lätta bördan på min plånbok) tog jag ett beslut under förra årets slut. Jag bestämde mig för ett nyårslöfte om att inte köpa fler spel förrän jag hade klarat av äldre spel först. Jag har nämligen en hyfsat stor spelsamling. Under förra, eller möjligen förrförra, året gjorde Microsoft en undersökningen där de kom fram till att en Xbox-ägare har i snitt sju spel. Jag har över hundratalet. Visst, många samlare och recensenter har betydligt större samlingar så det är rör sig knappast om en gigantisk sådan på något sätt.

Däremot har jag inte lagt ut särskilt mycket på min spelsamling. Kanske rör det sig om ett tiotal spel som jag har betalt nypris för samt ett par samlarutgåvor som varit snäppet dyrare. Resten har jag plockat upp i reabackar eller fyndat. Jag köpte till exempel 15 spel för blott 500 kronor i slutet av 2012. Det var någonstans där som jag tänkte “Hur ska jag hinna med att spela alla dessa spel?”.

Många av spelen åker direkt in i hyllan, börjar samla damm och blir aldrig spelade. Det här brukar kallas för skämshögen. Mitt nyårslöfte var att nu börja ta itu med den. Reglerna är rätt enkla egentligen, men kan summeras enligt följande fyra punkter:

  1. Löftet gäller såväl konsolspel som PC-spel, men inte iOS-spel.
  2. För att få köpa ett nytt spel krävs det att jag klarar ett ur min skämshög.
  3. Att klara det nya spelet räknas inte som ett spel ur skämshögen.
  4. För att få köpa ett nytt iOS-spel krävs det att jag klarar av ett annat sådant spel.

Egentligen finns det en femte punkt och det är varför jag skriver den här artikeln. För varje spel jag klarar av “kvittar” jag det mot ett nytt spel som jag spelar klart. Efter det skriver jag en artikel om mina intryck där jag ställer mig frågan: “Var skämshögsspelet bättre än det jag köpte?”.

Artikelserien kommer pågå under hela året. Först ut i serien kommer skämshögsspelet Uncharted ställas mot The Witcher 2: Assassinations of Kings Enhanced Edition. Vem kommer vinna? Det får ni veta nästa vecka, men gissa redan nu i kommentarerna!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0