Skrivet om spel: The Unofficial SNES/Super Famicom: a visual compendium

Anders Norén
Artiklar

Jag backar i regel inte Kickstarters. Mitt tålamod räcker med nöd och näppe till att vänta en vecka på paket som kommer i posten, så när en Kickstarter utlovar leverans inom sex till åtta månader så är min reaktion vanligtvis att lägga till en mental anteckning om att beställa den utlovade produkten när den väl är släppt. Men om projektet och prislappen är rätt så kan jag vara villig att göra undantag. Jag gjorde ett sådant undantag i april förra året, för The Unofficial SNES/Super Famicom: a visual compendium. I början av förra veckan blev mitt tålamod belönat.

The Unofficial SNES/Super Famicom: a visual compendium är en rejäl, inbunden hyllningsbok till Nintendos 16-bitars-konsol. Den samlar några av de mest ikoniska scenerna, spelomslagen och marknadsföringsmaterialen från spelen och hårdvaran som släpptes till konsolen, och presenterar dem tillsammans med intervjuer med några av de speldesigners och grafiker som lämnade ett så stort avtryck i många spelares barndom.

SNES kändes som min första spelkonsol, trots att vi inte hade någon i hemmet under min uppväxt. Det var istället hos barnen i grannhuset som jag fick stifta bekantskap med Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario Kart och många andra av de klassiska spel som släpptes till konsolen. Många av mina äldsta – och finaste – barndomsminnen utspelar sig framför CRT-tv:n grannarna hade i hallen på övervåniningen. När jag först snubblade över Kickstarter-sidan för SNES: A Visual Compendium så läste jag inte ens klart produktbeskrivningen innan jag klicka på ”Back this project”-knappen.

Boken har producerats av Bitmap Books, som tidigare har släppt motsvarande hyllningsböcker till Commodore 64, Amiga, NES och Sinclair ZX Spectrum. Att det här inte är deras första projekt av den här typen märks tydligt på slutprodukten – allt från design och texter till kvalitet på material och packning känns påkostat och genomarbetat. Jag har inte hunnit komma igång med en full genomläsning än (jag var bortrest över helgen, och det är inte en bok som man klämmer in i datorväskan), men jag är väldigt peppad på att sätta mig i soffan med ett glas whisky och komma igång.

Det finns inget tråkigare än en hyllningstext till en Kickstarter-produkt som de som läser texten inte längre kan ta del av. Det här är lyckligtvis inte en sån text. På Bitmap Books webbplats kan man köpa alla böcker som bolaget har givit ut, och med start den 1 februari kommer även SNES/Super Famicom: a visual compendium att finnas till salu där. Om du känner lika starkt för Nintendos 16-bitarskonsol som jag gör så är det ett trevligt tillskott i bokhyllan.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0