Artiklar

Snufkin: Melody of Moominvalley gör Snusmumriken till spelhjälte

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

Snusmumriken (Snufkin på engelska), den munspelande slokhattsbäraren från Mumindalen, är känd för att vandra ut på äventyr – men ingen vet egentligen vad han har för sig på sina långa resor. Nästa år lär det dock bli ändring på den saken då denna mystiska mumrik får huvudrollen i Snufkin: Melody of Moominvalley.

Vad är Snufkin: Melody of Moominvalley?

Melody of Moominvalley beskrivs på sin officiella hemsida som ett musikaliskt äventyrsspel, där huvudkaraktärens mål är att återställa harmonin i Mumindalen. En massa avskyvärda parker har nämligen byggts i dalen och förstört den naturliga balansen – typiskt sådant som får Snusmumriken att se rött.

Spelet beskrivs vidare som en stämningsfull upplevelse för både barn och vuxna och kombinerar en öppen värld med pussel och musik. Räkna med hjärngympa, munspelande och att en del list kommer att krävas för att undkomma ilskna parkvakter.

Av den knappa information vi hittills har fått ta del av om spelet är det dock grafiken som sticker ut mest. Det ser nämligen ut som om Melody of Moominvalley lika gärna kunde ha illustrerats av Tove Jansson själv någon gång under 1950-talet.

Snufkin: Melody of Moominvalley tar Snusmumriken äventyr till PC och konsoler nästa år
Den grafiska stilen i Snufkin: Melody of Moominvalley inspireras av Tove Janssons teckningar. Bild: Hyper Games

Norsk spelutvecklare ligger bakom spelet

Det är den norska spelutvecklaren Hyper Games, mest kända för spel som Mørkredd och Eggggg, som just nu fullt upp med att utveckla spelet om Snusmumrikens äventyr.

Lanseringsdatumet förväntas bli 2023 till PC och konsoler, vilka gissningsvis åtminstone blir de senaste generationerna av Xbox och Playstation och Nintendo Switch.

Snufkin: Melody of Moominvalley: trailer

Den 9 mars släpptes den officiella trailern för Snufkin: Melody of the Moominvalley där vi får möjligheten att ta en närmare titt på hur det mysiga spelet kommer att se ut och fungera i praktiken.

Moominstale
Snusmumrikens cameo i Moomin’s Tale på Gameboy Color. Bild: SPOnG

Snusmumriken har aldrig haft huvudrollen i ett spel förr

Mumintrollen har dykt upp i spelvärlden vid några olika tillfällen genom historien, men utan att göra någon större succé. Om vi helt bortser från allehanda mobilspel med ”köp inuti app”-funktioner (och det gör vi ju) så är Moomin’s Tale för Gameboy Color som släpptes för 22 år sedan det senaste Mumin-spelet som gjorde något slags avtryck. Där kontrollerar du dock Mumintrollet i hela spelet, medan Snusmumriken får nöja sig med en mindre biroll.

Snufkin: Melody of Moominvalley ser alltså inte bara ut att bli det första riktiga Mumin-spelet på många år, utan också det första där Snusmuriken får huvudrollen. Och ärligt talat är nog den egensinnige äventyraren också den karaktär från Mumindalen som passar allra bäst som spelhjälte.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2