Artiklar

Spelbloggen testkör Forza Motorsport 6

Publicerad:

Skrivet av Rickard Olsson

Verifierat av: Max L

Forza Motorsport 6 är här. Trots den höga siffran i titeln är det faktiskt första gången undertecknad sätter sig bakom ratten med just ett Forza, spin-offen Horizon inräknad.

Därför, får man väl ändå säga, är det varför jag inte riktigt vet vad som väntar. Men Forza Motorsport 6 ska ju vara bra, säger alla som inte ens testat det än. De sitter å andra sidan på lång erfarenhet och vet precis vad Motrosport-serien är och innebär.

De hade tydligen rätt.

Något av det första som slår mig med Forza är dess överväldigande innehåll. I grund och botten vet jag inte om det är mer än något annat storsatsande bilspel till valfritt format, men på sättet det presenteras här får mig att nästan bli snurrig. Race i alla dess former, uppgraderingar, inställningar, historia, kuriosa, förklaringar, inkörningar. Jag har lite svårt att hitta fokus, och följer mest bara med dit spelet tar mig.

Låt mig sammanfatta det så här. Forza Motorsport 6 innehåller troligtvis det mesta, om inte allt, som den totala motor/bilnörden efterfrågar. Men jag tänker inte gå in på detaljerna här, för jag kan omöjligen göra dem rättvisa utan att researcha i månader framöver och skriva ett mindre uppslagsverk om saken. Jag väljer istället att fokusera på det som enligt mig spelar allra mest roll: kontroll och körglädje. Och där levererar Forza 6 efter noter.

Här har man, enligt mig, lyckats hitta en gyllene balans mellan simulator och arkad. Bilarna är förhållandevis lättstyrda i löjligt höga farter, men du kan bara drömma om att ta en skarpare kurva utan bromsen till hjälp. Ridge Racer-fantaster göre sig icke besvär. Däremot kan jag tycka att resultaten av kollisioner med olika barriärer ibland känns lite godtyckliga, eller direkt elaka. Mer ofta än sällan vill bilen studsa/vrida sig åt fel håll, men jag antar det mest beror på skit bakom ratten, så att säga. Alla spelar ändå efter samma regler.

Men spelglädje och höga farter till trots har jag lite svårt att hitta wow-känslan. Spelet är snyggt, men jag häpnar inte. Sitter mest och funderar om det egentligen är någon (större) skillnad mot förra generationens mest lysande bilspel? Ibland känns det som att jag sitter och spelar ”ytterligare ett bilspel”.

Men så fick jag helt plötsligt köra i regn.

Allt förändrades. Svårare förhållanden som halt och förrädiskt väglag och sämre sikt skulle visa sig ge en långt mer dynamisk, inlevelserik och totalt genomgrym upplevelse. Här glömde jag alla tvivel, allt som gjort mig konfunderad. Jag bara slirade, vattenplanade och njöt. Häftigt, är ett ord som beskriver det väl.

Tyvärr verkar regnet vara mer ett undantag än något annat. Men det finns där, och det måste upplevas. Med kameran på grillen, givetvis.

Jag kör på, tjänar krediter, köper och vinner nya bilar i lottoliknande utdelningar, uppgraderar med boosters, kör vidare, och upprepar. Forza Motorsport 6 är ett rakt igenom gediget bilspel som lär räcka gott åt nästan vem som helst som är ett fan av genren, men särskilt tagen på sängen blev jag inte, även om jag har mil och åter mil kvar av spelet att upptäcka.

Det här är bara början, och det lovar gott.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0