Spelröstskådespelare kan gå i strejk

Anders Norén
Artiklar

Medlemmarna i SAG-AFTRA, det största fackförbundet för personer verksamma inom radio och tv i USA, genomför just nu en omröstning som kommer att avgöra huruvida majoriteten av spelröstskådespelarna i USA ska gå i strejk. Det enligt Game Informer.

Den potentiella strejken är ett svar på misslyckade förhandlingar mellan SAG-AFTRA och en grupp av spelföretag som bland annat inkluderar EA, Activision, Disney och Warner Bros. Förhandlingarna har pågått sedan februari. Syftet är att komma överens om villkor för ett nytt Interactive Media Agreement – den samling regler som bestämmer arbetsvillkor och lönesättning för röstskådespelare i interaktiva underhållningsprodukter. Det nuvarande regelverket är oförändrat sedan 1990.

SAG-AFTRA vill att lönerna för röstskådespelare i spel ska höjas. De vill också att skådespelarna ska få tillgång till stuntkoordinatorer och betalning för stuntarbete, då många röstskådespelare i AAA-spel idag också gör motion capture som en del av sina roller. Spelföretagen har förkastat kraven och själva efterfrågat möjligheten att bötfälla röstskådespelare 2 500 dollar (ungefär 21 000 kr) om de är försenade eller ”ouppmärksamma” på det företagen efterfrågar. De vill också begränsa röstskådespelarnas agenters möjlighet att tacka nej till uppdrag. Mer information om vad de två parterna vill se i de nya villkoren finns på SAG-AFTRA:s webbplats.

Bland de röstskådespelare som har röstat för och ställt sig bakom strejken finns Wil Wheaton (Fallout: New Vegas, Broken Age), Elias Toufexis (Dying Light, Deus Ex-spelen, Assassin’s Creed-spelen), Jennifer Hale (Mass Effect-serien, Halo 5, Mortal Kombat X), Gideon Emery (Call of Duty: Advanced Warfare, Mad Max, Battlefield 3), Sean Schemmel (Super Mario Maker, Dragon Ball-spelen) och Tara Strong (Metal Gear Solid V). Många fler visar sitt stöd på Twitter-hashtaggarna #iAmOnBoard2015 och #PerformanceMatters.

https://twitter.com/SeanSchemmel/status/646470121335058432
https://twitter.com/wilw/status/646400886290296832


https://twitter.com/willfriedle/status/646406395022061568

75 procent av medlemmarna i SAG-AFTRA måste rösta ja för att strejken ska genomföras. Om strejken röstas igenom kommer alla spelröstskådespelare i förbundet att sluta arbeta under perioden då strejken pågår, vilket skulle kunna leda till en hel del försenade spel och – förhoppningsvis – bättre villkor och löner för röstskådespelare i spelbranschen. Vi bör få besked om omröstningens utfall snart.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0