En gång för länge sedan begav sig en knubbig gosse ut på äventyr i datorspelens förtrollade land. Med guldmynt han fått av sin mormor bytte han till sig magiska disketter med sharewarespel, som gav honom små inblickar i den gigantiska spelvärlden som han tidigare bara hade hört talas om. Gossen slog sig ner vid den tjocka skärmen, skrev ”Install” i DOS-prompten och fick en intensiv men kort spelupplevelse innan han kastade sig vidare mot nästa titel. Åren gick och en dag hade den knubbiga gossen blivit en skäggig herre som gjort Octopath Traveler 2 till ett mindre deltidsjobb, men någonstans inom honom brann en längtan tillbaka till flyktiga kärleksaffärer med spel som tog slut precis när det roliga började.
Nu undrar säkert du varför jag 1) gaggar om sharewarespel från 90-talet och 2) skriver den här recensionen som inledningen på en saga – och tackar som frågar. Det är nämligen så att jag har tillbringat en kväll med Storyteller och nu endast kan tänka i sagotermer. Jag har dessutom blivit påmind om hur trevligt det faktiskt kan vara med bra slit-och-släng-spel, som i dag nästan alltid överskuggas av mer episka titlar.
Vad är Storyteller?
Storyteller är kort och gott ett pusselspel som går ut på att bygga berättelser med hjälp av en uppsättning karaktärer och scener som du drar och släpper mellan ett antal serierutor. För varje kapitel i den stora sagoboken, som du bläddrar i för att ta dig framåt i spelet, får du en liten berättelse som måste gestaltas, exempelvis ”Bernard dricker gift”. Det är sedan upp till dig att kombinera karaktärerna och scenerna på ett sätt som gör det logiskt för Bernard att ta till flaskan med gift – du kan med andra ord inte bara placera Bernard vid giftflaskan i den första serierutan och så börjar han klunka i sig. Nej, något måste ju föranleda detta drastiska beslut hos Bernard, exempelvis att han är kär och galen i första rutan, förlorar sin partner i den andra och slutligen dricker giftet på grund av hjärtesorg i den tredje. Det låter simpelt, och det är det många gånger också, men i takt med att du bläddrar dig vidare i sagoboken blir tankenötterna mer och mer utmanande, samtidigt som berättelsen blir alltmer invecklad och komisk. Här blandas det friskt mellan allt från Shakespeare till Austen och moderna varianter av Grodprinsen och Kung Oidipus, och allt hänger ihop på ett sätt som gör det värt att lägga på minnet hur du löste en tidigare delberättelse när du fastnat i ett senare kapitel.
Intuitivt och lagom svårt
Storyteller är urtypen för ett spel som alla kan spela, till den grad att det till och med går att välja svenska i språkinställningarna. De nästan äckligt intuitiva kontrollerna sätter sig från första rutan och grafik, ljudeffekter och musik är slimmade och tillfredställande. Klurighetsnivån är aldrig högre än lagom och det är i det närmaste omöjligt att inte vilja ta sig an bara ett pussel till, på samma sätt som det är omöjligt att inte vilja spela en till Football Manager-match fastän klockan är tre och ögonlocken hänger. Till skillnad mot Football Manager är dock Storyteller över på ett par timmar.
Storyteller – slutord och betyg
Trots sina femtioen pussel plus bonusuppdrag är Storyteller ett riktigt kort spel, med högst tveksamt omspelsvärde. Jag kan dock inte säga att jag känner mig särskilt snopen när eftertexterna rullar. Spelet kostar inte mer än hämtpizzan jag ackompanjerade det med och jag fick en trevlig kväll. Som jag slog fast inledningsvis råkar jag ju också vara en typ som har sharewaredisketter med Commander Keen bland mina finaste spelminnen och därför inte har något större problem med att lämnas törstande efter mer. Jag hoppas hur som helst att spelets designer Daniel Benmergui och utgivaren Annapurna Interactive fortsätter att fila vidare på konceptet och släpper fler kapitel eller en uppföljare till Storyteller vad det lider. Spelet är till dess avinstallerat från min Switch och jag fortsätter grinda i min sextiotimmarssave.
Titel: Storyteller
Plattformar: Nintendo Switch, Windows, macOS
Genre: Pusselspel
Antal spelare: 1
Utgivare: Annapurna Interactive
Utvecklare: Daniel Benmergui
Releasedatum: 23 mars 2023
Betyg: 7/10
Recensent: Petter Mattsson