Street Fighter 6: Capcom firar spelseriens 35-årsdag

Petter Mattsson
Artiklar

Street Fighter II lade grunden för hur efterföljande spel i samma genre kom att se ut och fungera. Mortal Kombat, Tekken och Super Smash Bros. är spel som har blivit klassiker på sina egna meriter, men antagligen hade de aldrig kommit till, eller åtminstone hade de sett väldigt annorlunda ut, om det inte vore för Capcoms fightingspel.

Det första Street Fighter-spelet släpptes redan 1987 vilket betyder att det är 35-årsjubileum i år. Passande nog har Capcom därför annonserat att det är dags för spel nummer sex i ordningen, med det logiska namnet Street Fighter 6. I dagarna kom även en teaser-trailer för att höja fighting-fansens förväntningar ytterligare.

Tidigare Street Fighter-spel

Även om Street Fighter kommit ut i en mängd olika expansioner och förbättrade nyversioner så har det faktiskt bara släppts fem grundspel under de här åren:

  • Street Fighter – 1987
  • Street Fighter II – 1991
  • Street Fighter III – 1997
  • Street Fighter IV – 2008
  • Street Fighter V – 2016

Street Fighter 6 blir alltså det första nya spelet i serien på sex år och efterföljaren till det ljummet mottagna Street Fighter V – även om det ska sägas att de efterföljande uppdateringarna Street Fighter 5: Arcade Edition och Street Fighter 5: Champion Edition blev mer uppskattade.

Street Fighter 6: förväntningar

Sedan innan vet vi att Yusuke Hashimoto, bland annat känd som producent för Bayonetta är involverad i projektet som en av speldesignerna. En annan detalj, som måhända hör hemma i kategorin ”mycket svagt allmänintresse” är att Street Fighter 6 verkar bli den första versionen där Capcom slopar de romerska siffrorna i namnet, vilket antyder att de officiellt anser att Romarrikets storhetstid är över.

I övrigt är det sparsmakat med information om det nya spelet, vilket dock inte hindrar oss från att dra slutsatser från det vi fick se i teaser-trailern som släpptes den 21 februari. I trailern skymtas Ryu, som blivit ansiktet utåt för Street Fighter-serien, möta Luke, som vi fick stifta bekantskap med i Street Fighter V. Att Ryu, likt andra klassiska karaktärer som Ryu, Chun-Li, Dhalsim, Ken och M. Bison kommer att dyka upp i SF6 är en lågoddsare. Om Luke tar med sig alla de karaktärer som lanserades i SF5 är i stället en mer intressant fråga, då det skulle göra SF6 till det mest karaktärstäta spelet i Street Fighter-serien någonsin.

Slutligen ger trailern ger oss en föraning om hur detaljerad grafiken kommer att vara. Det finns nämligen uppgifter om att spelmotorn som används i trailern också är den som det färdiga spelet kommer att använda.

Kommer till Xbox-konsoler?

Innan Street Fighter 6 offentliggjordes läckte uppgifter om när detta skulle ske. I samma veva började rykten om att spelet inte kommer att vara Playstation-exklusivt, som Street Fighter V var, också att cirkulera. Stämmer dessa rykten är det goda nyheter, då du som spelar på PC, PS4, PS5, Xbox One eller Xbox Series S/X kommer att kunna köra SF6. Notera att detta alltså bara rykten och någon officiell information om vilka plattformar som spelet kommer att bli tillgängligt på finns ännu inte.

Mer information till sommaren

På spelets officiella hemsida står det att läsa ”More news summer 2022” – vi får alltså väntan ytterligare några månader på mer bilder från spelet och ett officiellt releasedatum. Det cirkulerar rykten om att SF6 kommer att släppas officiellt under årets tredje kvartal, alltså någon gång mellan jul och oktober. Hur det blir med den saken återstår att se, men det vore mycket förvånande om vi inte har fått chansen att puckla på varandra innan året är slut i alla fall.

Street Fighter på vita duken var ingen höjdare – här är fler exempel på spel som blev filmer

Betyg

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 3