Spel som blev filmer – 10 av de bästa och de värsta

Petter Mattsson
Artiklar

Det finns gott om exempel om populära filmer som blivit spel, med mer eller mindre lyckade resultat. Wikipedia har en omfattande lista på filmer som förärats med ett eller flera dator- och tv-spel i sitt namn. Bland skräckexemplen hittar vi förstås NES-klassikern E.T. the Extra-Terrestrial – av många betraktat som det sämsta spelet genom tiderna och Rambo: The Video Game, som nominerades till Worst game of the year 2014 av den amerikanska spelsajten Giant Bomb. Men det finns också flera filmer som blivit väldigt lyckade som spel, såsom Golden Eye 007 till Nintendo 64 och Friday the 13th: The Game

När det omvända sker och succéspel tar klivet till filmvärlden finns det heller inga garantier för att det ska lyckas. Här är 10 av de bästa och de värsta exemplen. 

1. Warcraft: The Beginning (2016)

Medverkande: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster

IMDB-betyg: 6.8

Även om Warcraft: The Beginning inte är ett mästerverk är det en sevärd film för fans av spelet, inte minst tack vare CGI-effekterna. Handlingen är egentligen inte det viktigaste i den här fantasyfilmen, men i korthet går den ut på att orcherna, som är på flykt eftersom deras värld håller på att utplånas, försöker kolonisera Azeroth, som de hoppas ska bli deras framtida hem. Detta leder till blodiga bataljer och hjältar som måste kämpa för sitt folk och sitt lands överlevnad. Filmen, som hade en budget på 160 miljoner dollar, spelade in 439 miljoner dollar och fick spridda recensioner. Över lag får ändå Warcraft: The Beginning betraktas som en lyckad filmatisering, åtminstone med tanke på hur det brukar gå när datorspel blir film.

2. Sonic the Hedgehog (2020)

Medverkande: Ben Schwartz, Jim Carrey, James Marsden

IMDB-betyg: 6.5

Efter att ha fått utså en kritikstorm utan dess like när trailern till Sonic the Hedgehog släpptes drogs den tillbaka och Sonic fick animeras om för att få ett utseende som bättre föll de kräsna Sonic-fansen i smaken.

Handlingen kretsar kring Sonic som lever gömd i en håla på vår egen planet, tills en dag då han blir upptäckt när han vågar sig ut för att spela baseboll med sig själv. Den elake Doktor Robotnik, spelad av Jim Carrey, får nys om Sonic och gör allt i sin makt för att få tag i igelkotten och hans krafter. Trots turbulensen efter den första trailern slutade sagan i dur för Sonic, vars film drog in 319,1 miljoner dollar.

3. The Angry Birds Movie

Medverkande: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride

IMDB-betyg: 6.3

Det var länge helt självklart att ha Angry Birds installerat om du hade en smartphone. Spelet som gick ut på att skjuta arga fåglar med en slags katapult eller slangbella var ett kul och ganska beroendeframkallande tidsfördriv som på ett smart sätt använde sig av pekskärmens teknik. Men det låter inte precis som en fantastisk premiss till en film, väl? Nej, men faktum är att The Angry Birds Movie fick ett varmare mottagande av kritiker och biobesökare än vad många av de andra, betydligt mer ambitiösa produktionerna på den här listan fick. Storyn är att några mystiska gröna grisar helt plötsligt dyker upp på en ö där några fåglar har sin hemvist. De av gruppen utstötta fåglarna Red, Chuck och Bomb beger sig sedan ut för att ta reda på vad grisarna egentligen har i görningen. ”Oväntat bra” blev omdömet från recensenterna. Så bra att filmen fick en uppföljare, och nu florerar rykten om en tredje film om de arga fåglarna.

4. Tomb Raider (2018)

Medverkande: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins

IMDB-betyg: 6.3

Tomb Raider har tolkats på filmduken vid flera olika tillfällen. 2001 och 2003 gjorde Angelina Jolie rollen som Lara Croft i Lara Croft: Tomb Raider och The Cradle of Life, två filmer som i det stora hela fick ett ganska ljumt mottagande, men samtidigt drog in en hel del pengar. Warner Brothers bestämde sig därför för att gräva upp den begravda storyn igen 2018. I Tomb Raider är det Alicia Vikander som spelar Lara Croft och ger sig ut på äventyr i jakten på sin försvunna far. Filmen, som bjuder på en hel del fartfylld action, fick ett helt okej mottagande och en uppföljare är på gång. 

Spel som blev filmer – 10 av de bästa och de värsta
Alicia Vikander som Lara Croft. Bild: Netflix.

5. Mortal Kombat (2021)

Medverkande: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson

IMDB-betyg: 6.1

Mortal Kombat filmatiserades ett par gånger under nittiotalet med ganska dåligt resultat, men vi lever i en tid av remakes och reboots och då tyckte Warner Brothers att den borde få chansen igen.

Premissen till Mortal Kombat från 2021 är som följer: ”MMA-fightern Cole Young söker upp den största mästaren på jorden för att kunna stå emot Outworlds fiender i en kamp om universum”. Det går kanske inte att förvänta sig att en film baserad på ett fightingspel ska ha en så mycket mer komplicerad story, men det blev också filmens akilleshäl, då biobesökarna och kritikerna inte orkade hålla kvar uppmärksamheten i en timme och femtio minuter.

6. Assassin’s Creed (2016)

Medverkande: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons

IMDB-betyg: 5.7

Assassin’s Creed-spelen är kända för att gå på djupet med historiska händelser och ha ett ganska omfattande manus. En actionäventyrsfilm baserad på spelet borde alltså kunna funka rätt bra. Med några riktigt bra skådespelare och en budget på 125 miljoner dollar fanns alla förutsättningar att göra en bra film. Men i traditionell tv-spel-till-film-anda lyckades även Assassin’s Creed fumla bort möjligheten. För dig som gillar spelen kan filmen ändå vara sevärd, då den visuellt har tagit mycket från sin digitala förlaga – det både slåss, hoppas, flygs och springs på väggar på samma sätt som i Assassin’s Creed-spelen.

Manuset är också baserat på spelen och berättar om Callum, en mördare som dömts till döden men plötsligt vaknar upp hos företaget Abstergo, som vill använda honom för att hitta en artefakt som tillhörde hans förfader. Med hjälp av minst sagt spännande teknik kan förfaderns DNA återupplevas av Callum, och äventyret kan börja. Inte någon dålig premiss precis, men resten av manuset är för tunt, karaktärsutvecklingen för dålig och biobesökarna gäspade sig igenom filmen som i dag har ett snittbetyg på 5.7 hos IMDB.

7. Doom (2005)

Medverkande: Karl Urban, Rosamund Pike, Dwayne Johnson

IMDB-betyg: 5.2

Ju mer klassiskt spel desto större magplask som film verkar stämma, åtminstone nästan alltid. En simpel handling kan funka hur bra som helst i ett datorspel, men ofta krävs det mer för att det vara intressant att se som film. Manusförfattarna till Doom gjorde inga större ansträngningar att utveckla storyn från spelen, utan handlingen kretsar kring Space Marines som år 2040 skickas ut för att undersöka märkliga händelser vid en forskningsanläggning på Mars. Det går förstås åt skogen då de råkar på ett gäng genetiskt modifierade dödsmaskiner. Även om många tycker att filmen är underhållande, inte minst tack vare en minnesvärd slutscen, så håller den inte hela vägen. Taskiga specialeffekter, endimensionella karaktärer och en story som misslyckas med att engagera gjorde att de flesta kritiker och Doom-fans gav tummen ner.

8. Super Mario Bros. (1993)

Medverkande: Bob Hoskins, John Leguizamo, Dennis Hooper

IMDB-betyg: 4.1

I slutet av 2022 har den animerade filmen Super Mario Bros.: The Movie premiär. Stjärnor som Chris Pratt (Mario) och Jack Black (Bowser) kommer medverka som röstskådespelare, men det här är faktiskt inte första gången vi får se rörmokarbröderna och de andra på vita duken. 

Redan 1993 gjordes ett försök att överföra Super Marios omåttliga popularitet på hemkonsoler till en film, som dock inte skulle vara animerad. Storyn är att Mario och Luigi, som arbetar som rörmokare i Brooklyn, blir tvungna att bege sig till en annan dimension för att rädda en prinsessa från den elake diktatorn King Koopa. Rollbesättningen var egentligen helt okej, med Bob Hoskins som Mario och Dennis Hopper som Koopa, men utförandet lämnade mycket att önska. Med tanke på att vi får se våra favoritbröder i otecknad version kämpa mot ondskan i en annan dimension är det förvånande att filmen är ett riktigt sömnpiller. Filmen gick back och fick bottenbetyg av både kritiker och biobesökare.  

Spel som blev filmer – 10 av de bästa och de värsta
Mario och Luigi borde stannat i tv-spelens värld.

9. Street Fighter (1994)

Medverkande: Jean-Claude Van Damme, Raul Julia, Ming Na-Wen

IMDB-betyg: 4.0

Om man tar det klassiska spelet Street Fighter som inspirationhyr in Jean-Claude Van Damme och andra tuffa skådisar som kan martial arts och låter dem puckla på en osympatisk diktator, då måste det väl ändå bli succé? Svaret är nej, faktiskt precis tvärtom. Storyn behöver inte utvecklas mer än vad som redan beskrivits. Skådespelarinsatsen är, med ett fåtal undantag, smärtsamma att titta på, men till de medverkandes försvar var manuset de fick jobba med under all kritik. Inte ens fightingscenerna, som borde vara det allra viktigaste i den här filmen, är väl utförda. Det gör att Street Fighter har ett medelbetyg på pinsamma 4.0 på IMDB. 

10. Alone in the Dark (2005)

Medverkande: Christian Slater, Tara Reid, Stephen Dorff

IMDB-betyg: 2.4

Och sämsta betyg till en film baserad på ett spel går till… Alone in the Dark! Den här tågkraschen till film borde i teorin kunna funka bra, med tanke på att spelserien som den baseras på hör hemma i skräckgenren. Dessutom baserades de första spelen på H.P. Lovecrafts verk. Men det mesta som kunde gå fel gjorde också det i den här filmen, där Christian Slater axlar rollen som Edward Carnby, en brottsutredare med övernaturliga krafter. Filmen hade en helt okej budget och bra skådespelare, men liknar mest en B-film, full med skämskuddedialog och en handling som bara blir alltmer obegriplig ju längre filmen lider. Recensenterna gav sämsta möjliga betyg och filmen gick back ekonomiskt.

Spel som blev filmer – 10 av de bästa och de värsta
Alone in the Dark: bra spelserie, urusel film. Bild: IMDB

Slutsats om spel som blev filmer: Bättre att stanna i spelens värld

Den här listan belyser två saker om spel som blir film:

1. Filmerna baserade på spel som gjordes förr var sämre än de som görs i dag.

2. Filmerna baserade på spel som görs i dag är fortfarande ganska dåliga.

Du är helt enkelt bättre att bara hålla dig till att spela spelen som nämns ovan, än att titta på filmerna som influeras av dem. Vi kan nästan garantera att du kommer blir mer underhållen av Tetris 99 än av Apples TV:s nya biopic Tetris.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 5