Sveket från Ubisoft

Robert Jonsson
Artiklar

Under E3 gjorde spelföretagen sitt bästa för att uppvakta oss gamers med vackra löften och snygg trailers. Det är en säljfest utan dess like och något som många föll pladask för var Beyond Good & Evil 2. Det första spelet blev aldrig en riktig dundersuccé, men spelet om den unge Jade blev en kultklassiker som många har drömt om en fortsättning på. Jag själv var en av de som drömde. Som vågade hoppas redan för några år sedan. Som förväntade mig avslöjandet i år.

”Äntligen!” tror ni kanske att jag tänker nu när avslöjandet är gjort. Nu fick jag vad jag bett om! I så fall har ni fel. Jag fick inte alls som jag ville. Istället fick jag ett avslöjandet som lämnade mig med avsmak.

Det nya Beyond Good & Evil visade upp en kaxig apa, snygg grafik och en skön stämning. I ärlighetens namn hade trailern nog gjort mig pepp om det hade varit ett annat spel. Här slår det istället helt fel.

En av de saker som jag verkligen älskade med Beyond Good & Evil var dess protagonist: Jade. En ung tjej med skinn på näsan, beväpnad med en kamera. När folk talar om starka och bra kvinnliga förebilder i spel är Jade ofta ett namn som dyker upp tillsammans med Lara Croft från Tomb Raider och Faith från Mirror’s Edge. Hon var awesome på många sätt och var ett av de främsta skälen till att jag ville ha en uppföljare.

Hon är inte med i Beyond Good & Evil 2.

Spelet är en fucking jävla prequel. Missförstå mig rätt. Jag har inget emot sådana egentligen, men då det stora säljargumentet för spelet försvinner dör mycket av min pepp.

Visst kanske kvinnan i trailern är Jades mamma som ryktena säger, men det är inte Jade. Visst kanske det kommer att finnas starka kvinnliga förebilder, men av trailern att döma så ska vi spela en störig apa. (OBS! Bokstavligt, inte bildligt.) Det spelar ingen roll hur mycket Ubisoft säger att spelet är inkluderande för alla kön och etniciteter. Tar man bort den främsta symbolen för kvinnliga protagonister ur sitt spel genom att skapa en prequel känns det inte bra. Någonstans.

Jag håller fortfarande tummarna för att Beyond Good & Evil 2 blir ett fantastiskt spel, men just nu känns trailern mer som ett svek än någonting annat. Underkänt, Ubisoft. Underkänt.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0