Det svenska trailerundret på E3

Thord D. Hedengren
Artiklar

Det var ett bra E3 för svenska spelutvecklare, med flera tunga titlar. För de av oss som varit med ett tag så var det förstås flera välkända svenska utvecklare på plats. Avalanche, Massive, samt inte minst Dice, står alla starka.

Låt oss smälta E3 2015 litegrann med att titta tillbaka på de tyngsta svenska spelen. Vi har hoppat över titlar som bara ges ut av svenska bolag (så inget Pillars of Eternity med andra ord, oavsett hur stort det är för Paradox), utan här får enbart de spel som svenska utvecklare står bakom vara med.

Det är logiskt att börja med Star Wars: Battlefront från Dice. Möjligen är det här den stora vinnare på E3, för herregud, det är fint! Vi skrev om det tidigare med, om trailern nedan inte räcker till.

Unravel utannonserades, och det är sannerligen stämningsfullt värre i Coldwood Interactives garnnystan till plattformsspel.

Fatsharks Warhammer: End Times Vermintide fortsätter se riktigt bra ut. Det finns lika många Warhammer-spel som det finns tennfigurer numera (och Warhammer Quest är fortfarande det bästa), men det hindrar inte End Times från att vara lovande.

Mirror’s Edge 2, eller Mirror’s Edge Catalyst, kommer också från Dice och var en av anledningarna till att EA-presskonferensen kändes så fruktansvärt svensktung. Spelet ser bra ut, och om du kommer ihåg hur EA:s VD ser ut så känner du förstås igen skurken…

Uppsala-baserade Teotl Studios utannonserade The Solus Project med en trailer. Här är det scifi som gäller, och det här kan nog bli något.

Det blir ett nytt Need for Speed, och det utvecklas av svenska studion Ghost, åt EA. De har verkligen förlagt en stor del av sin spelutveckling till Sverige, EA.

Tom Clancy’s The Division ges inte ut av EA, utan av Ubisoft. Det är Massive som står för utvecklingen, och spelet ser lovande ut. Förhoppningsvis slutar det inte som ytterligare en generisk Tom Clancy-skjutare.

Just Cause 3 är ett kärt återseende, och som vanligt är det Avalanche Studios som ligger bakom, medan Square Enix står för pengarna. Hur galna stunts kan vi göra den här gången tro?

Avalanche ligger förstås även bakom det officiella Mad Max-spelet, det som det ryktats om i åratal. Med tanke på filmens framgång så blir det nog en liten hacka i kassan, men det är alltid otäckt när det vankas spel baserade på filmer.

Om någon tvivlade på det svenska spelundret tidigare, så är det minsann svårt att göra det nu. Vilken uppställning!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0