Townscaper

Petter Mattsson
Recensioner

Har du bränt ut dig på Fortnite så är Townscaper precis det lågintensiva tidsfördriv du behöver. Vi har testat den svenskutvecklade stadsbyggaren.

Vad är Townscaper?

I genren stadsbyggare är några av de mest välkända titlarna SimCity, Civilization och Tropico – spel där du med ingredienser som hängivenhet, list, strategisk förmåga och tusentals timmar kan förvandla en hopplöst eftersatt by till ett blomstrande imperium. Townscaper tillhör samma genre, men är på flera andra sätt ungefär så långt man kan komma från de tidigare nämnda spelen.

Här har det mesta som gör klassiska stadsbyggare utmanade skalats bort. Glöm politiska intriger, missnöjda befolkningar, knappa resurser och krigshot. Townscaper handlar om att bygga din stad och… inte så mycket mer än så.

Spel eller digital leksak?

Att ett spel helt saknar riktning och mål brukar knappast tas emot som något positivt av spelare, men i fallet Townscaper är det här inte per automatik någon anledning till kritik. I stället är det en högst medveten inriktning av spelets utvecklare, som beskriver spelet så här på Steam:

”Inget mål. Ingen riktig spelupplevelse. Bara mycket byggande och mycket skönhet. Det är allt.”

Det är alltså egentligen fel att ens beskriva Townscaper som ett spel, då det snarare är en digital leksak, vars begränsningar både är dess styrka och svaghet.

Tillfredställande byggklossar

Spelet är definitivt lockande rent grafiskt. Den charmiga medeltidsdoftande världen är inbjudande och sättet de snirkliga vägarna och halvsneda strukturerna hakar i varandra är väldigt tillfredställande. Townscaper väcker lite samma känslor som när du bygger med klossar eller målar utan att veta vad målet med vad du skapar egentligen är. Du kan ägna timmar åt det och se din stad växa, eller bara rasera allt efter några minuter – det spelar ingen roll.

Den omgivande miljön är alltid ett hav, och din byggnad, by eller stad börjar alltid som en plattform i denna som du sedan bygger vidare på. Du har stor frihet att få byggnaderna att anta de former som du önskar och du kan byta färg på panelerna som du vill.

Även ljudmässigt är spelet tillfredställande, med vattnet som skvätter när du skapar en byggnadskloss i havet och det ploppande ljudet så fort en ny del kommer på plats. Kolla in 30 minuters avslappnade gameplay från spelet via Youtube-kontot Strictoaster:

Riskerar att snabbt glömmas bort

Ett spel som Townscaper löper alltid risken att snabbt kännas gammalt och glömmas bort då den initiala leklusten klingar av när du blivit välbekant med mekaniken och miljöerna. Det spelar nästan ingen roll hur mycket man påminner sig om att den digitala leksaken gör precis vad den ska – det är svårt att komma ifrån att det hade varit mer intressant att göra Townscaper till något större, med fler klassiska stadsbyggarelement och spelregler.

Townscaper – slutord och betyg

Townscaper vill vara geishakulor för gamers vilket det klarar med bravur. Spelet är vackert och det är tillfredställande både för öron och ögon att se sin stad växa fram. I en värld där alltför många titlar ligger orörda i Steam-biblioteket erbjuder Townscaper en kravlöshet som känns lockande. Samtidigt uppstår en känsla av att det är något som känns halvfärdigt när det är så avskalat som Townscaper är. När nu tusentals spelare lärt sig hur Townscaper funkar och uppenbarligen uppskattar det kanske det är dags att ta nästa steg och göra den digitala leksaken till ett spel.

Här är tio brutalt svåra titlar som gör dig glad att Townscaper finns.

Titel: Townscaper
Plattformar: PC (Windows), MacOS, Android, IOS, Xbox Series X och Series S, Xbox One, Nintendo Switch
Genre: Stadsbyggare, strategi
Antal spelare: 1
Utgivare: Raw Fury
Utvecklare: Oskar Stålberg
Releasedatum: Första gången 30 juni 2020 (på Steam), släppt på konsoler och mobil i slutet av 2021
Betyg: 6/10

Betyg

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 9