Våra tre bästa spelrelaterade upplevelser 2013

Robert Jonsson
Artiklar

u2013

I tisdags summerade Robert förra årets bästa spel men vad var de bästa spelrelaterade upplevelserna förra året? Vad var det som fastnade hos oss lite extra? Spelbloggen summerar sina högst personliga höjdpunkter från 2013.

Thord Daniel Hedengren

u2013_tdh2013 spelade jag ovanligt lite, men ändå väldigt mycket. Det blev mindre AAA och konsolspelande, desto mer PC-lirande (Steam är ondska och underbart), men absolut mest spel till mobila enheter. Småspel, indiespel, stora spel, konstiga spel, och en väldig massa spel som passerade i Appmagasinets tjänst.

  • När jag lurade/tvingade/manipulerade Malin att börja spela Animal Crossing: New Leaf, det var kul. Jag var förvisso tvungen att köpa såväl spelet som en Nintendo 3DS XL till henne för att hon skulle ge Animal Crossing en andra chans (hade kört Wild World tidigare, inte fastnat), och nu är hon helt fast. Som jag visste hon skulle bli. Det är nästan lite diaboliskt, inte sant?
  • Mobilspelens dominans når vitt och brett. Ja, jag tycker faktiskt det är en bra sak, för det betyder att vi får ännu bättre spel till våra mobila enheter. Ta min iPad Air till exempel, den är kapabel att trycka ut riktigt häftiga visuella historier, men som haltar efter spelmässigt ändå eftersom det inte satsas på lite mer högkvalitativa produktioner. Eller ja, så var det förr, under 2013 ändrades allt det och vi fick spel med konsolkvalitet. Nästa år blir bara ännu större/bättre/vackrare.
  • Jag startade om med Skyrim under våren, moddade järnet, och tryckte in några hundra timmar eller så. Det är något med Elder Scrolls-spelen som gör att jag inte kan sluta spela, undrar just om det kommer bli någon lista av den här slaget någonsin där ett dylikt spel inte är representerat på något vis.

Rickard Olsson

u2013_r

2013 var ett ganska omtumlande spelår för mig personligen. Det hände en del omvälvande saker som bröt mitt tidigare så invanda mönster vad gäller spelande, samtidigt som en trogen gammal vana levde vidare, lika stark som alltid!

  • Jag upptäckte e-sportscenen på allvar. Flera år tidigare brukade jag sporadiskt titta på lite blandade StarCraft/StarCraft 2-matcher när tiden och orken tillät, men under 2013 fullkomligen exploderade mitt intresse och jag följde i princip alla StarCraft 2-turneringar som gick i Europa och Korea på Twitch.tv. Det blev till knark och jag kunde med lätthet sitta 8-9 timmar om dagen ifall något sändes. 2014 får bli lite mer sansa… Äh! Bring it!
  • PC-spelandet tog över. Efter att äntligen ha fått tummen ur och beställt en ny speldator med prestanda nog för de senaste spelen förändrades mitt spelande radikalt. Konsolerna sjönk undan allt mer, och hade det inte varit för Gears of War 3 till Xbox 360 och mediafunktionerna på PS3:an hade jag inte saknat dem alls. Flyttade nyligen, och packade upp 360:n igen enkom för Gears efter det, men min ärade PlayStation 3 förblir nog nedpackad ett tag till, om ej för gott. PlayStation 4 och Xbox One finns inte på radarn just nu.
  • Även om det nästan uteslutande är PC-spelande som gäller så väger fortfarande alla spelkvällar med Gears of War 3 tungt. Spelet släpptes för snart tre år sedan, men jag spelar det flitigt fortfarande. Att gotta sig i ett gäng kalla öl och kötta levande motstånd på Xbox Live om nätterna är helt enkelt lika löjligt kul som det alltid varit, och jag ser ingen ände på det. Tack och lov. Det är världens bästa spel online, kort och gott. Tycker du annorlunda har du fel.

Robert Jonsson

u_2013_rj

Under 2012 försvann mycket av min spelglädje. Efter att passerat 75K i gamerscore var nästa gräns 100K, något som kändes ouppnåeligt. Samtidigt fanns det inte många spel som jag såg fram emot att spela. Därför blev 2013 lite grann av en comeback för mig då spelglädjen har återvänt. Utöver det har ett positivt bemötande på mitt eget spelskapande hjälpt till att göra spelglädjen total för mig.

  • Retroresan Meetup 2013 var en av årets höjdpunkter. Inte bara för att jag träffade podcastlegenderna Anders Brunlöf och Samson Wiklund, utan även för alla retroresenärer som var där och delade med sig av sin spelglädje. Det var också där som jag fick pröva Occulus Rift och på egen hand uppleva den potential som spelformen har.
  • Jag är stolt för mina egna prestationer. Jag passerade 100K i gamerscore, klarade av en drös spel och producerade ett flertal spelrelaterade poddradioavsnitt. Sierra-specialen jag gjorde tillsammans med Tobias Jensen till Radio Speltorsk, Sveriges äldsta aktiva poddradio om spel, är den som jag är mest stolt över. Missade ni den tycker jag ni ska ladda ned och lyssna på avsnitten!
  • Svensk rollspelscrowdfunding växte lavinartat under året. Mutant: År Noll och Ensamma Vargen var giganterna, men även mitt eget rollspel Leviathan blev en succé. Jag gillar trenden att man kan stödja rollspelen i förväg eftersom det ger spelskaparna en större frihet att prestera det där lilla extra. Även om jag har svårt att se trenden hålla en längre tid är det roligt att rollspelens frammarsch under året!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0