Xbox-godis från Gamescom

Robert Jonsson
Artiklar

Spelmässan Gamescom är i full gång för vanliga besökare. Tidigare i veckan hade Microsoft en presentation där de presenterade ett par intressanta saker ur en mjukvarupsynpunkt. Först och främst ska det bli möjligt att genom Xbox One spela in teveprogram. Tjänsten är helt gratis och kräver inte ett guldkonto. Du kommer även kunna att streama det till andra enheter, såsom din smartphone eller dator. Har du inte tid att se det direkt? Ja, då kan du ladda ned det till en enhet och se det offline.

Xbox One kommer även att få en chatpad som underlättar textkommunikation över Xbox Live. Personligen ville jag ha en sådan till Xbox 360, men var för snål för det då. Idag känner jag inte riktigt samma behov då funktionen till stor del ersatts av Windows Smartphone-appen.

Microsoft tog även upp en del mer spelfokuserade nyheter. Exempelvis kommer alla Games for Gold-titlar till Xbox 360, alltså de spel som Microsoft varje månad delar ut till sina guldmedlemmar, från och med nu vara bakåtkompatibla till Xbox One. Det innebär ett stort mervärde för alla medlemmarna och innebär i princip att alla Xbox One-ägare får fyra gratis spel i månaden istället för två. Tjänsten släpps officiellt i november och har då redan ett hundratal titlar redo, varav Halo- och Gears-franchiserna teasades som några av dessa. Hundratals fler titlar kommer att följa efter det i ett senare skede.

Jag skrev i samband med E3 en artikel om bakåtkompabiliteten och den kittlar fortfarande mitt intresse. Mycket för att det fortfarande finns många spel kvar där som jag vill spela och för att Xbox One är en betydligt snabbare maskin än Xbox 360. Den har dessutom mer möjligheter rörande till exempel streaming. Microsoft fortsätter att vara smarta då de utlovar bakåtkompabilitet på 360-titlarna på Games for Gold-titlarna då det gör guldmedlemskapet mer prisvärt för alla Xbox One-ägare.

Slutligen lovades även att Xbox One-upplevelsen skulle förändras då Windows 10 lanserades, men de gick inte in på exakt hur. Det enda som har sagts är att den ska bli snabbare då man växlar och startar apparna. Det är inte samma problem som det blev i slutet på Xbox 360, men är trots det välkommet.

Microsoft talade även en del om Windows 10 och nämnde att en del titlar kommer att vara crossbuy, alltså vid ett köp på Windows 10 eller Xbox One så får köparen även ett gratisexemplar på den andra plattformen. Tack vare molnet ska du dessutom kunna börja spela på en plattform, ta en paus och sedan fortsätta där du var på den andra plattformen. Jag har nyligen själv uppgraderat till Windows 10 och det verkar finnas en del intressanta möjligheter, så att Microsoft strävar efter att skapa synergi mellan dator och konsol ser jag som positivt. Jag hoppas på många intressanta användningsområden under de närmsta månaderna då jag får möjlighet att utforska det mera.

Men spel då? Talade inte Microsoft om spel? Självklart gjorde dem det, men det är som talesättet säger “en helt annan historia”.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0