De bästa spelpoddarna 2017

Robert Jonsson
Artiklar

Precis som förra året är det dags för mig att summera förra årets bästa spelpoddar, vilket inkluderar både TV-spel och rollspel. En del gamla favoriter har försvunnit spårlöst, andra har lagt ned eller tagit en paus. Lyckligtvis var 2017 året då rollspelspoddarna verkligen boomade, i alla fall om man såg till de så kallade actual play-poddarna som skildrar vad som händer på spelmötena. Det har varit en fantastisk resa att få följa med på.

Bubblare: Play Before You Die (-4)

Det går inte förneka att det är den underbara personkemin mellan Bob, Peter och Isak som gör det här till en fantastisk spelpodd. De går på djupet när de skärskådar avsnittets spelet och har inte blivit sämre, men konkurrensen är något hårdare i år. Det som dock petar dem strax utanför listan är dock deras besked att lägga podden på is. Tråkigt, men förståeligt då det innebär mycket jobb med varje avsnitt. Jag kommer sakna dem.

5. P3 Spel (ny!)

P3 Spel har utan tvekan varit en institution bland spelpoddarna, även om vissa skriker ”fusk!” och rynkar på näsan för att den även sänds på radion. Jag är inte en av dem. Podden utgörs av Angelica, Victor, Suzanne och Tobias som alla har olika perspektiv och åsikter. Årets höstsäsong började flamsigt, men oj vad det tog sig sedan. Jag har verkligen njutit av höstsäsongen vilken känns som den mest stabila och intressanta hittills.

4. Red Moon Roleplaying (ny!)

En av de nya Actual Play-poddarna som tog rollspelsvärlden med storm var Red Moon Roleplaying. Två svenskar och en britt spelar den nya utgåvan av rollspelet Kult och tar sig an klassikern Den svarta madonnan. Produktionskvalitén är sinnessjuk hög: vi talar om radioteater som utan problem skulle kunna sändas på Sveriges Radio. Det är mörkt, mardrömslikt och mastigt. Bonus för spelvärldens absolut mest odödliga katt Jenkins.

Det enda negativa i min bok är att podden är på engelska. Det förtar lite av njutningen för mig eftersom det inte är lika avslappnande att lyssna för mig. Är du inte lika kräsen som jag och dessutom älskar skräck så har du inte längre något val. Du måste lyssna på denna podd – annars kommer nefariterna och släppar in dig i något skräddarsytt helvete. 😉

3. Par i Pixlar (-)

Sveriges mest kärleksfulla spelpodd behåller sin plats från förra året. Trots att paret Robin och Filippa fått ett nytt barn i familjen har de inte slagit av nämnvärt på varken kvalité eller produktionstakt. De levererar varje avsnitt med samma värme och kemi som tidigare. Gillar du höra smågnabb, spel och skönt snack är detta årets bästa TV-spelspodd och jag ger den mina varmaste rekommendationer.

2. Vi Spelar Rollspel (-1)

Vi Spelar Rollspel är Actual Play-poddarnas anfader. De var först, är störst och levererar alltid välproducerade avsnitt med bra drama och härlig klippning. I år har de även haft många nya gästspelledare som bjöd på härliga, ksrämmande och fantastiska upplevelser. De har dessutom kickat igång Kristalltjuren och tar därmed ett steg närmare mot den femte konfluxen. För mig är nostalgivärdet på topp och det nya regelsystemet de använder känns klockrent för poddformatet.

1. Svartviken Rollspelspodd (ny!)

Precis som Red Moon Roleplaying har Svartviken en lätt känsla av radioteater med sin ljudkvalité och härliga ljudeffekter. Det är dock inte den stora förtjänsten med podden, utan det är allt det drama som Kristoffer, Moa, Anna och Krister skapar tillsammans. Som just nu i deras Coriolis-kampanj där en karaktär utpressad av skeppsdator och de andra karaktärerna säger ”Va? Nä, skeppsdatorn är snäll och bits inte alls” då karaktären försöker lyfta problemet hos sina kollegor. De låter varandra ta utrymme och gör alltid sitt bästa för att skapa ett intressant drama för lyssnaren. Slutresultatet blir att det är förra årets bästa svenska spelpodd alla kategorier.

Avrundning

Poddarna som tog farväl från listan sedan förra året är Spelklassiker Musik och Retroresan. Den förstnämnda nådde avsnitt 300 där programledarna Gwellmyn och Hiro högtidligt avslutade podcasten på ett snyggt sätt. Tack för allt ni gav oss! Vad som däremot hände med Retroresan är oklart, men det känns som en istid har svept in här – och att Andreas och Samson inte längre har tiden och passionen för podden. Det är tråkigt, men fullt förståeligt.

Min egen blygsamhet förhindrar mig från att placera rollspelsdiskussionspodcasten Bortom Bortom på listan, liksom Spel 223 som hade ett mastodontavsnitt av Skyrim förra året, då jag själv ger ut dem. De är dock båda fantastiska så de ska ni förstås också lyssna på. 😉

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0