Den vanställda sista väktaren

Robert Jonsson
Artiklar

Efter att Duke Nukem Forever faktiskt släpptes 2011 (till allas stora, men extremt förväntade, besvikelse) så behövde spelvärlden en arvtagare. Den lyckliga vinnaren blev utan tvekan The Last Guardian. Jag talar förstås inte om själva stämningen i spelet, utan istället om den extremt långa tid som fansen fått vänta på att spelet ska släppas. Det som skulle bli en av Playstation 3:s tyngsta titlar somnade in under vägen och dribblade bort sig med den ena bortförklaringen efter den andra.

Nu verkar det som om att The Last Guardian faktiskt kommer. I år till och med, närmare bestämt den 7 december. Nyligen kom en cinematisk trailer för att fira att spelet snart ska släppas och jag har redan sett hypen hos vuxna människor som gråter över hur vackert det är. Jag vill som sagt var understryka hur okej jag tycker det är att gråta (jag skrev till och med en krönika om Spelen som får mig att gråta), men det finns absolut ingenting i mig som kan förstå vad som framkallar dessa känslor i trailern. Låt oss ta en koll på den:

Vad är det vi ser? För mig är det framför allt en sak som jag tar med mig. Den hiskeliga grafiken. Innan du börjar protestera så låt mig förklara. Jag är verkligen ingen grafikkåt människa. Snygg grafik är verkligen inte ett kriterium på ett bra spel för mig. Visst kan jag tycka delar av trailern ser fantastiskt ut, som till exempel den stora majestätiska varelsen. Se på detaljerna på den! Lystren i pälsen. Rörelserna. Det är fantastiskt.

Sedan kollar vi på protagonisten. Ansiktet är platt, livlöst och ser helt onaturligt ut. Det skär sig fruktansvärt mycket mot omgivningen som är realistiskt animerad. Jag hoppas verkligen att det blivit något fel i trailern och att de glömde rendera ett lager eller två. Så att det verkligen inte är så här uselt.

Att jag inte var grafikkåt? Jo, jag håller fast vid det. Det är inte protagonistens utseende som stör mig, utan det är att spelskaparna inte har varit konsekventa i sina stilval. Den mer tecknade stilen som protagonisten har eller den mer realistiskt animerade stilen som övriga spelet har. Just nu är det verkligen ingenting som går att njuta av. Det ser bara hemskt ut. Det är just därför som jag är oförstående till när folk talar om hur vackert det är med en gråtmild stämma.

Eller okej, visst kan jag förstå det. Folk har nostalgi till de tidigare spelen och läser in saker som inte finns där. Åtminstone inte för någon som mig som vill spela föregångarna Ico och Shadow of Colossus men inte har gjort det. Jag hoppas att fansen får allt de ville ha av The Last Guardian, men det här var onekligen inte trailern som jag sett fram emot. Istället för att väcka hype, dödade trailern det sug jag kände för spelet.

Kommer The Last Guardian att bli ett bra spel? Säkerligen. Det är inga duvungar som gör spelet, men det blev inte en killer app till PlayStation 4 för mig. Jag kan gott skjuta upp köpet av konsolen i några år till och fortsätta leta efter en billig version av HD-utgåvorna Ico och Shadow of Colossus istället.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0