Dragon Quest 3 HD-2D Remake: Allt vi vet om spelet

Petter Mattsson
Artiklar

I maj 2021, under 35 års-jubileet för Dragon Quest, presenterades en ny version av ett av de mest omtyckta spelen i spelserien, Dragon Quest 3. Den förtrollande speltrailern för Dragon Quest 3 HD-2D Remake visar att det har fått en rejäl grafisk uppgradering, i samma anda som Octopath Traveler. Spelare världen över gick i spinn och har sedan dess tålmodigt fått vänta på fler nyheter och ett officiellt lanseringsdatum för Dragon Quest 3 HD-2D Remake, men i skrivande stund har något sådant inte kommunicerats. Vi på Spelbloggen har bestämt oss för att gå till botten med att ta reda på vad som egentligen händer med utvecklingen av Dragon Quest 3 HD-2D Remake. Vad vet vi hittills om spelet? När kan vi förvänta oss att det släpps? Och finns det till och med en risk för att spelet inte alls kommer att se dagens ljus?

Dragon Quest 3: Vad är det?

Vad är egentligen Dragon Quest 3 och varför gör vi ett så stort nummer av en remake av det här gamla spelet? Svaret är att Dragon Quest 3 har kultstatus hos miljontals fans av Dragon Quest-serien och JRPG-genren och många rankar det som ett av de absolut bästa i spelserien, trots att det finns totalt elva Dragon Quest-spel. I sin egen spelserie kan man säga att Dragon Quest 3 har ungefär samma status som Heroes of Might and Magic 3 har i sin.

Dragon Quest 3 släpptes för första gången redan 1988, till Famicom i Japan och kom till Nordamerika under namnet Dragon Warrior 3 till NES 1992. Spelet är ett turordningsbaserat JRPG liksom sina föregångare, varav det första ofta räknas som det allra första JRPG-spelet. Det som gjorde att Dragon Quest 3 fick den status det än i dag har är dock för sin tid revolutionerande inslag som dag- och nattcykel och att det var det mest öppet och icke-linjärt.

Dragon Quest 3: Olika versioner genom tiderna

Det finns fyra versioner av Dragon Warrior III: NES, GBC, SNES och mobil. De olika versionerna skiljer sig rent grafiskt, även om mobilversionen är snarlik SNES-spelet. Samtliga portar av spelet har också sina unika funktioner, olika namn på klasser, föremål och fiender. I stort är det dock samma spel, så är du välbekant med kartan i en version av spelet hittar du snabbt rätt även om du spelar någon av de andra. Vilken av de tidigare som Dragon Quest 3 HD-2D Remake kommer att baseras på vet vi inte – kanske kommer Square Enix som utvecklar spelet att ta det mesta från alla versioner. Av trailern att döma kommer vana Dragon Quest 3-spelare säkerligen att känna igen sig, även om grafiken har fått en rejäl uppgradering, och nu för tankarna till Octopath Traveler och Triangle Strategy snarare än någon av de äldre versionerna av Dragon Quest 3.

Dragon Quest 3 HD-2D Remake: Presentation och trailer

Dragon Quest III HD-2D Remake tillkännagavs redan i maj 2021 vid ett Dragon Quest-evenemang, tillsammans med en spektakulär trailer.

I trailern ser vi de tidigare versioner av Dragon Quest 3 som plötsligt övergår i den nya Dragon Quest 3 HD-2D Remake. Det här är ett effektfullt grepp av skaparna för att visa hur hur slående mycket vackrare det nya spelet är än de gamla spelen, men också hur det skiljer sig rent gameplaymässigt.

Dragon Quest 3 HD-2D Remake slopar av allt att döma fågelperspektivet som användes i tidigare versioner till förmån för den 2,5D-stil som Square Enix blivit kända för med spel som Octopath Traveler. Samtidigt har karaktärer och miljöer setts över och gjorts om helt och hållet. Spana själv in trailern för Dragon Quest 3 HD-2D Remake här:

Släpps Dragon Quest 3 HD-2D Remake 2023?

Trailern ovan fick delar av internet att koka över av förväntan när den släpptes, men den som hade hoppats på att få spela Dragon Quest 3 HD-2D Remake strax efter tillkännagivandet blev besviken. Tiden gick utan att vi hörde ett pip från utvecklaren, och många fruktade det värsta, nämligen att spelet aldrig ens skulle se dagens ljus. Men så, i december 2022, uttalade sig Dragon Quest-skaparen Yuji Horii plötsligt.

I en Famitsu-intervju med Horii sa den legendariske utvecklaren: ”Vi arbetar hårt på Dragon Quest 12 och Dragon Quest 3 HD-2D Remake! Jag kan inte säga så mycket ännu, men vi kanske kan leverera fler nyheter om DQ3 snart.” Enligt oss borde det här faktiskt eliminera alla farhågor om att projektet är nedlagt, och betyda att vi åtminstone får höra mer om Dragon Quest 3 HD-2D Remake i år. Som många kunniga Dragon Quest-fans påpekat på diverse internetforum är det faktiskt inte första gången som det går flera år mellan att ett Dragon Quest-spel presenteras till att det verkligen släpps, så att det snart gått två år sedan Dragon Quest 2 HD-2D Remake-trailern behöver inte alls betyda att något har gått fel med projektet. I skrivande stund finns dock inga tecken på att vi faktiskt kommer att få spela spelet 2023, men enligt oss vore det konstigt om vi inte får höra mer om det under de kommande månaderna.

Till vilka plattformar kommer Dragon Quest 3 HD-2D Remake att släppas?

Det finns ingen officiell information om vilka spelplattformar som Dragon Quest 3 HD-2D Remake kommer att släppas till. Det kan vara alla, inklusive PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X och Nintendo Switch, eller bara några få. Square Enix har i alla fall sagt att Dragon Quest 3 HD-2D kommer att få ”en global lansering på hemkonsoler”, vilket inte går att tolka på något annat sätt än att det inte kommer att bli exklusivt för bara en konsol. Om inte detta inkluderar alla konsolmärken är vår kvalificerade gissning att det åtminstone innebär Playstation och Switch, med tanke på deras långa historia av Dragon Quest-spel. Om PC-spelare går miste om den här titeln går i dagsläget inte att svara på, men att bara ”hemkonsoler” nämns får oss att misstänka att så kan vara fallet. Vi har hur som helst svårt att se att Dragon Quest 3 HD-2D inte kommer till Nintendo Switch, och hade inte förvånats om Dragon Quest 3 HD-2D Remake blev Switch-exklusivt, som Octopath Traveler var en gång i tiden, och liksom Live A Live är nu.

Betyg

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 4