Du måste bygga en båt

Publicerad:

Skrivet av:Appmagasinet

Verifierat av

Max L

Båtbyggande med monster som matroser, en flåsande hjälte, och hektiskt pusslande står på agendan i You Must Build A Boat. Recensionen publicerades ursprungligen i Appmagasinet, och har fått smärre redigering för att passa in här. Trevlig läsning.


Kommer ni ihåg 10000000, pusselspelet där du slogs mot monster i en evighetsgrotta, med målet att få 10000000 poäng? Du levlade upp din karaktärs förmågor, och på så vis kom du längre varje gång. Klarade utmaningar, och sedan var spelet slut, långt senare. 10000000 är ett av de bättre spelen till mobila format, trots sin enkla grafik som får mig att tänka på de tidigaste spelen till Commodore 64, och avsaknaden av omväxlande miljöer. 10000000 bör spelas, för det är bra, men viktigast av allt är att det bör spelas innan You Must Build A Boat (29 kr på App Store, 32 kr på Google Play). För efteråt, då kommer det känns mäkta tunt.

You Must Build A Boat är en sorts uppföljare till 10000000. Spelmekaniken är snarlik, med olika sorters pusselbitar som du drar ihop till tre (eller fler) i rad. Då gör du skada på ett monster, låser upp en kista, laddar upp din sköld, eller något annat. Enkelt, men snabbt hektiskt. Snart knuffas din avatar av skärmen – han springer som en tok högst upp – för att du inte är snabb nog, eller tar för mycket stryk. Då är omgången över, och du vann.

Ja, du vann genom att förlora. You Must Build A Boat har bara vinnare, för du samlade ihop saker, och med dessa värvar du skeppskamrater till din båt, uppgraderar dina förmågor, och så vidare. Fler matroser betyder bonusar för dig när du spelar, men de gör också att du kan ta dig vidare till nästa område.

[fact float=”alignright”]Föregångaren till You Must Build A Boat, 10000000, är väl värd att spela om du inte redan gjort det. Kanske till och med efter ditt båtbyggaräventyr, även om det kommer kännas som ett betydligt mer spartanskt spel då. 10000000 kostar 29 kr på App Store (universal), och 22 kr på Google Play.[/fact]

Det är fånigt att försöka förklara You Must Build A Boat, för det låter banalt. Bilderna gör det inte bättre, spelet ser inte så fasansfullt imponerande ut. Ni får ta mitt ord på det, för You Must Build A Boat är något av ett måste för alla som har det minsta intresse av pusselspel. Det är en upplevelse med tungan rätt i mun, den enkla grafiken passar utmärkt, även om jag har svårt att avgöra om det är för att jag känner igen mig från 10000000, och musiken är fenomenal.

You Must Build A Boat kan vara det bästa mobilspelet hittills i år. Det kan vara det bästa spelet hittills, i år. Så sätt igång, öppna plånboken och bygg din båt, bit för bit, matros för matros. Och när den är byggd, då börjar du om igen. För du måste trots allt bygga en båt.


Den här recensionen publicerades i Appmagasinet #45. Teckna din prenumeration på Appmagasinet här – det är gratis och det finns alltid minst en speltext i varje nummer.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0