Första intryck av Xbox One X

Robert Jonsson
Artiklar

Jag bestämde mig tidigt för att vara med ombord på hypetåget inför Microsofts uppgradering av sin Xbox One. Nu har jag nästan haft den i en vecka och revolutionerade den mitt liv? Nej, givetvis inte. Ångrar jag att jag hoppade ombord på tåget? Självklart inte. Jag tänkte dela med mig av mina första intryck om Microsofts nya Xbox One X så låt oss spola tillbaka tiden till förra tisdagen då den släpptes.

Släppet

Jag hade bokat min Xbox One X: Scorpio Edition på min lokala Gamestop-butik: dels för att jag ville kunna hämta ut den utan att Posten slarvade bort den på vägen, dels för att jag kunde hämta ut den på förmiddagen då jag var ledig och göra i ordning den så jag kunde spela på kvällen. Jag tror inte jag var den första kunden i GameStop-butiken den dagen, men jag var åtminstone den förste att hämta ut en Xbox One X. Tydligen var det rätt beslut då Örebro på eftermiddagen drabbades av ett stort strömavbrott som slog ut 60 000 hushåll, vilket tydligen hade resulterat i kaos på Gamestop. Själv hade jag dock inga problem utan kunde återvända hem, glad i hågen, efter att ha bytt in min gamla konsol och spel som samlat damm under lång tid. Väl hemma började jag packa upp min senaste familjemedlem, något som jag förevigade på video.

Det visade sig vara väldigt enkelt att koppla upp konsolen och en sak som jag direkt lade märke till var att den stora strömadapter som många gnällt på var helt försvunnen. Det som dock förvånade mig mest var att konsolen var yttepytteliten. Givetvis hade det på förhand talats om det och säkerligen även visats på video, men för mig är det trots videobevis svårt att verkligen visualisera hur storleken så det det blev en positiv överraskning för mig.

Intrycken

Efter att kopplat upp min Xbox One X var det dags för mig att påbörja det som utan tvekan tagit mest tid: att ladda hem alla mina gamla spel. Faktum är att hårddiskutrymmet uppgraderades från 500 GB på min gamla Xbox One till 1 TB på min Xbox One X så det gick faktiskt in betydligt fler spel än tidigare. Under all tid som gick åt att få tillbaka spelen så insåg jag hur mycket jag hatar Telltales episodupplägg då varje episod måste laddas ned individuellt och inte kan dras ned i en klump. Under tiden som de släpps är det sällan ett problem, men att behöva ladda ned en episod först, sedan vänta innan spelets klumpiga interface tillåter en ladda ned nästa spel tog frustrerande lång tid.

Då alla spel till slut var nedladdade startade jag Assassin’s Creed: Origins, ett av de väldigt många spel som skulle vara Xbox One X Enhanced och därmed ta tillvara på den extra kraft som konsolen erbjöd (en full lista över sådana spel finns här). Drägglande satt jag framför min TV för att se hur stor skillnad det blev och jag såg… ingen som helst skillnad. Det visade sig nämligen när jag började felsöka att ingen av de nya funktionerna var aktiverade. Efter lite felsökande fann jag att min TV var boven och att jag var tvungen att gå in och justera vissa inställningar så den och konsolen kunde kommunicera med varandra. Då plötsligt blev det andra bullar.

De saker som framför allt slog mig efter att spelat några timmar var:

  1. De betydligt snabbare laddtiderna.
  2. En mer levande färgpalett.
  3. En skarpare bild som framhäver fler detaljer, särskilt i bakgrunden.

Inget av det här är monumentalt på något sätt och det är skälet till att jag ovan skrev att min Xbox One X inte revolutionerat mitt liv. Fast att det kanske inte låter som särskilt mycket så är det ett faktum att samtliga faktorer bidrar till att skapa en wow-känsla hos mig. För första gången så inser jag vad de som ständigt tjatar om snygg grafik menar. I ett spel som Assassin’s Creed: Origins tillför det verkligen något extra att kunna se skarpa detaljer i en bakgrund som tidigare varit utsmetad och diffus. Det förhöjer helt enkelt min spelglädje och det är alltid positivt.

Assassins Creed Origins 2

Finns det något negativt då? Så klart. Förutom att ha förvandlat mig något som kan liknas grafikkåt för första gången i livet så finns det en sak som stör mig. Den låter. Missförstå mig rätt: för det mesta är den tystlåten, men då kraften i konsolen kräver en hel del behöver den kylas ned emellanåt. I de stunderna som fläktarna drar igång märks det, men de är bara igång tills de kylt ned konsolen och tystnar sedan. Är det ett problem? Det stör mig lite faktiskt, men det är helt okej för vad som jag får i utbyte. Ljudet har dock fått mig att faktiskt överväga att använda stödet som jag i unboxing-videon sa att jag inte skulle använda, bara så den får mer luft att kylas ned på innan den blir varm.

Som sagt var är jag nöjd med min investering. Under de kommande veckorna kommer jag sätta mig ned med de många Xbox Enhanced-spelen och testa hur de känns efter uppdateringen. Det är också något som gör mitt köp betydligt mer trevligt: det är åtminstone ett tiotal spel som jag äger där jag direkt kan dra nytta av mitt inköp. Det ska bli fantastiskt spännande att dyka ned och se förändringarna.

Ska du skaffa en Xbox One X? Vilket spel blir ditt första?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0