Hur stor är egentligen chansen att vinna på lotto?

Spelbloggen
Annonser

Det är rätt så vanligt att man hoppas på att vinna på spel. Bara det att man har en chans att vinna är ju spännande nog för att man ska vilja försöka. Men hur stor chans har man egentligen att vinna på lotto? Och nu handlar det om de riktigt stora vinsterna som kommer med alla nummer på lotten rätt. Oavsett om du spelar på Euromillions Sverige eller ger dig på ett annat lotteri, så ska du veta att det faktiskt är mer troligt att du dör i en flygkrasch än att du vinner största vinsten.  I varje fall om du reser regelbundet med ett större flygbolag.

Sannolikheten att få in 7 rätt på lotto och vinna miljonvinsten är 1 på 6 724 520. Det är alltså inte alls särskilt troligt att du med en lott kommer att lyckas. Om vi jämför detta med sannolikheten för den som reser regelbundet med större flygbolag att vara med om en krasch så ser vi att det faktiskt är troligare att dö i en flygolycka än att vinna på lotto! Sannolikheten för att vara med i en flygkrasch är nämligen 1 på 4.7 miljoner.

Nu säger du det uppenbara, man kan ju ta många fler lotter i livet än flygturer. Dessutom så kan man ju inte jämföra en vinst på flera miljoner kronor med att mista livet. Men det blir ändå rätt så intressant att se på proportionerna och betänka hur sannolikt det egentligen är att vinna. Du tror antagligen inte att du någonsin kommer att vara med i en flygolycka men du tror att det finns en chans till storvinst på lotto. Om du inte gjorde det så skulle du inte fortsätta ta lotter!

Mer än sannolikhet

Nu är det förstås så att spel handlar om mer än sannolikhet. När vi tar lotter så upplever vi en spänning och faktiskt också glädje. Det är kul att vänta på dragningen, och även om man bara vinner en mindre slant så känns det häftigt. Nöjet består inte bara av att vinna utan också av att hoppas på vinst. Så är det ju för alla spel och det är därför som man inte kan stirra blint på statistik.

Statistiken kan få betydelse när man betänker odds. Om man är ute efter spel som ger bättre vinstchanser så kan man förstås välja spel där man med skicklighet kan påverka vinstchanserna. Här är lotto inte det bästa valet utan man ska snarare se på spel som kortspel och även till viss mån tärningsspel där man har möjlighet att lägga satsningar som inkluderar fler vinstmöjligheter.

Moderna spel styrs ju av slumpgeneratorer och det får man inte glömma. Slumpen får betydelse på så vis att man kan vinna lotto på ett försök och även störta med ett flygplan första gången man flyger. Så ser livet ut och därför så kan det vara klokt att helt enkelt fokusera på glädjen man känner av att spela spel och av att resa med flygplan hellre än att försöka beräkna när och om man kommer att vinna eller störta.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 4