Rapport från GothCon XLI

Publicerad:

Skrivet av:Robert Jonsson

Verifierat av

Max L

Som jag skrev på skärtorsdagen så var påskhelgen helt vigd i rollspelens tecken. Det är nämligen då som GothCon, rollspelens stora högtid, äger rum. Idag delar jag med mig av mina häftigaste upplevelser från konventet.

Mingel

Det här var mitt femtonde GothCon och det har blivit en plats som jag känner mig bekväm på. Jag är vanligen väldigt blyg och tillbakadragen, men ett av undantagen är GothCon. Det är något särskilt med att få resa ned till konventet och faktiskt mingla med folk. Det är en fredad miljö där folk delar samma passioner som en själv. Det hjälper förstås att jag känner många personer där och att det därmed blir naturligt att säga hej till dem. Jag får inte längre tunghäfta – förra året vågade jag mig till och med att tala med Joe Dever och det var en stor ögonblick för mig. Visst finns det fortfarande personer som jag inte vågar säga hej till, men det blir bättre och bättre för varje år.

Det mahariska kriget

På grund av privata skäl hann jag inte gå igenom Det mahariska kriget, det konventsscenario som jag och min kollega arrangerade, så mycket som jag egentligen ville. Det fanns saker som jag gärna spenderat mer tid på, men som jag helt enkelt inte fann möjlighet eller energi för. Trots det verkar det som om merparten av spelgrupperna haft en rolig spelupplevelse utifrån de rapporter som jag fått in. Själv spelledde jag två grupper och upplevelserna blev båda fantastiska och väldigt varierade från varandra. Det var trevliga människor som jag klickade med och som fyllde på mina energireserver med massor!

Fenixgalan

Speltidningen Fenix håller varje år en omröstning bland sina läsare över Sveriges bästa rollspel. För andra året i rad hade de prisutdelningen på konventet och i år var det ett rejält uppsving gentemot förra året i hur awesome det var. Jag var själv nominerad i flera kategorier, men gick därifrån utan en vinst. Det roliga är dock att se hur mycket sprudlande rollspelsglädje och energi som i den svenska rollspelsmarkanden just nu. Annat var det för några år sedan.

På galan delades dessutom Rollspelsdraken ut. Det är ett pris som föreningen WRNU ger till betydande personer inom rollspelshobbyn. Så vem vann i år? Jag tycker du bör spana in videon där Dan Algstrand presenterar vinnaren:

Här kan du läsa mer om tidigare års vinnare.

Vi Spelar Rollspel: Slaget om Gyllenknopp

Podcasten Vi Spelar Rollspel var på konventet för att arrangera en live-spelmöte för andra året i rad. Årets arrangemang hette Slaget om Gyllenknopp där heroiska (men inte alltför genomtänkta) Francus ska återta sin familjs forna slott Gyllenknopp från ondskefulla isbarbarer. Vi Spelar Rollspel hade lärt sig en hel del från förra året och lyckades med att involvera publiken på ett riktigt lyckat sätt. Tyvärr var jag tvungen att gå innan det var slut för att förbereda mitt eget arrangemang så jag måste vänta tills de släpper podcastavsnittet för att få reda på hur det gick.

Är ni intresserade av hur Slaget om Gyllenknopp började? I så fall kan ni se de första tjugo minutrarna här:

Rollspelssläppen

En av de mest underbara sakerna med GothCon är alla de rollspelssläpp som sker där. Visst, plånboken uppskattar kanske inte det men mitt hjärta slår snabbare när jag ser hur det sjuder av kreativitet och inspiration hos alla svenska rollspelsskapare. Bra jobbat!

Det mest populära rollspelet i år var Fria Ligans rollspel Ur Varselklotet som bygger på Simon Stålenhags berömda illustrationer. Jag lyssnar just nuSpelskaparna där Vi Spelar Rollspel lirar rollspelet och har blivit rejält sugen på spelet nu. Det rollspel som jag dock peppat mest på inför konventet var Kutulu av Mikael Bergström, ett enkelt skräckrollspel i Lovecrafts värld. Peppen var inte mindre efter skärtorsdagen, vilket för oss in på nästa punkt.

Vi Spelar Rollspel

Jo, jag vet att jag nämnt dem redan. Jag hade dock äran att få besöka deras studio under torsdagen och spelleda Re-Evolution till Leviathan, vilket var en uppföljning på förra årets scenario Evolution (som du kan lyssna på här). Det är en oerhört roligt spelgrupp att spelleda så det är ett rent nöje för mig att få spendera tid tillsammans med dem. Bonus i år var att Mikael Bergström hoppade in som gästspelare.

Efter att det var klart så var det Mikaels tur att spelleda Kutulu och jag fick då en möjlighet att spela rollspelet. Det var ett rätt osynligt system som fokuserade på rollspelandet. Med andra ord, helt i min smak! Det stärkte min pre-konventspepp ytterligare. Jag har spellett för Mikael ett par gånger genom åren, men det här var första gången som han spelledde för mig. Fantastiskt roligt – och därmed kunde jag bocka av en sak från listan över de där sakerna som jag måste göra innan jag dör. Båda spelomgångarna kommer att publiceras i Vi Spelar Rollspel framöver så om ni inte redan prenumererar på deras podcast, vad väntar ni på?

Årets konventsupplevelse

Det absolut häftigaste jag var med om i år var under ett pass av Det mahariska kriget. Jag satt i samlingsrummet tillsammans med spelledare då det knackade på dörren. Utanför stod det en ung tjej, kanske 12 år gammal, som lite blygt och försynt frågade om det fanns plats i något lag. Jag bad henne vänta utanför medan jag frågade lagen. Det visade sig att laget jag skulle spelleda ville ta emot henne. Både som arrangör och god medmänniska vill jag se till att alla har roligt vid spelmötet och är inkluderade. Min erfarenhet att spela med yngre är begränsad och jag var beredd på att göra en del anpassningar för tjejen. Det visade sig dock snart att jag inte hade behövt oroa mig. Hon visade sig komma med idéer som löste problem, ställde hela tiden smarta frågor och var i största allmänheten helt kickass. När unga personer tar för sig som hon gjorde är det något som fyller mig med värme och glädje. Det finns hopp för en ny rollspelsgeneration. Bonusawesomehet? Det verkade som om tjejen hade släpats dit av sin far, men då han ringde och verkade vilja gå hem sa tjejen ”Det här kommer ta tid” och så fick han gott vänta tills vi var klara.

Hela denna händelse var fantastisk och är det minne som jag kommer minnas bäst från detta konvent. Det ger mig hopp för den svenska rollspelsframtiden.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0