SNES Classic Edition är verklig

Anders Norén
Artiklar

Igår kväll tillkännagavs spelbranschens mest efterlängtade produkt. Det är inte en prissänkt Nintendo Switch, ett nytt spel i Halo-serien eller ny generation av Oculus Rift-enheter. Det är en låda med HDMI-uttag som får plats i din handflata, kostar ungefär 700 kronor och innehåller en samling med 21 spel som alla är över 20 år gamla. Nintendo har avslöjat Super NES Classic Edition.

SNES Classic är, precis som NES Classic från förra året, en fristående spelkonsol som låter dig spela retrospel i hög upplösning på valfri tv-apparat med HDMI-uttag. Konsolen släpps den 29 september (även här i Sverige) för motsvarande 79 dollar, och en välkommen skillnad mellan SNES Classic och NES Classic är att SNES Classic inkluderar två trådade handkontroller istället för en. Man behöver alltså inte köpa en handkontroll separat för att kunna spela lokal multiplayer. Det ingår dock inte någon AC-adapter för strömsladden – åtminstone inte här i Europa. Nintendo tycks räkna med att europeiska konsumenter redan har en AC-adapter för USB undangömd i byrålådorna.

I listan över 21 spel ingår självklara och absolut nödvändiga titlar som Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past och Super Metroid, men också ett par skruvbollar. En titel sticker ut lite särskilt.

 • Contra III: The Alien Wars
 • Donkey Kong Country
 • EarthBound
 • Final Fantasy III
 • F-ZERO
 • Kirby Super Star
 • Kirby’s Dream Course
 • The Legend of Zelda: A Link to the Past
 • Mega Man X
 • Secret of Mana
 • Star Fox
 • Star Fox 2
 • Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
 • Super Castlevania IV
 • Super Ghouls ’n Ghosts
 • Super Mario Kart
 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 • Super Mario World
 • Super Metroid
 • Super Punch-Out!!
 • Yoshi’s Island

Om du kan din Nintendo-historia så vet du att det aldrig släpptes ett spel med titeln Star Fox 2 till SNES. Spelet skulle ha släppts sommaren 1995, men Nintendo bestämde sig för att lägga det på hyllan utan att förklara varför. Först år 2011 berättade Dylan Cuthbert, en av spelets programmerare, att företaget hade farhågor om att spelet skulle jämföras på orättvisa grunder med de spel som då hade börjat släppas till PlayStation och Sega Saturn. I valet mellan att lägga Star Fox 2 på hyllan eller potentiellt se det sågas på tekniska grunder valde Nintendo det förra alternativet, och det var det sista vi såg av uppföljaren.

Först nu, 22 år efter det ursprungliga lanseringsdatumet för Star Fox 2, kommer vi nu att kunna spela en Nintendo Seal of Quality-stämplad utgåva av spelet för första gången.

Pessimisten i mig vill dra en parallell mellan frånvaron av en Virtual Console-tjänst på Nintendo Switch och tillkännagivandet av SNES Classic Edition. Nintendo vet att de som köpte ett Nintendo Switch för 5000 kronor i början av 2017 också är de personer som kommer att kasta längtande blickar på SNES Classic Edition. Genom att fördröja en Virtual Console-tjänst till Switch så kan de få Nintendo-fans att köpa spelen två gånger (eller, i mitt fall med A Link to the Past, för elfte gången). Optimisten i mig hoppas att de kommer att inkludera någon form av good will-gest till Switch-ägare i SNES Classic-paketet, som ett par koder för Virtual Console-titlar.

Optimisten i mig hoppas också att Nintendo kommer att ha sagt något om Virtual Console till Nintendo Switch vid det laget. Snälla rara.

Kommer jag att att köpa ett SNES Classic Edition? Jag tror faktiskt inte det. NES Classic intresserade mig inte särskilt mycket för att jag inte har tillräckligt med tålamod för att spela många av spelen från den generationen. Spelen till SNES, som Super Mario World, Super Metroid och A Link to the Past, spelar jag däremot gärna igenom en gång till. Punkten där mitt tålamod tryter är när jag måste dra ut tv-bänken från väggen för att byta HDMI-kabel i tv:n. Jag känner mig själv tillräckligt väl för att konstatera att ett SNES Classic ganska snart skulle hamna i samma låda som mitt PlayStation 2 Slim. Jag köpte det för att jag tänkte spela igenom några av mina favoritspel till PlayStation 2 igen.

Jag försöker lära mig av mina misstag.

Det återstår att se om Nintendo har lärt sig av sina. NES Classic Edition blev slutsåld i samma ögonblick som den lanserades, och Nintendo har själva sagt att de kraftigt underskattade hur efterfrågad konsolen skulle bli. Bara drygt ett halvår efter lanseringen lät de dessutom meddela att de utan förvarning eller förklaring skulle sluta tillverka den enormt efterfrågade minikonsolen. Eurogamer, som flera gånger har visat prov på sina välinformerade källor hos Nintendo, rapporterade då att en bidragande orsak till att NES Classic slutade säljas var att företaget hade påbörjat utvecklingen av SNES Classic och ville lägga sin fokus där.

Om det stämmer så är det på samma gång trist och hoppingivande. Trist, för att det betyder att Nintendo berövade åtskilliga spelentusiaster på möjligheten att köpa ett NES Classic för att de väntade sig större försäljning av en SNES Classic Edition. Hoppingivande, för att det troligtvis betyder att de kommer att lägga mer krut bakom tillverkningen av SNES Classic Edition. Det vore trevligt om man inte behöver betala två gånger ordinarie priset på Tradera för att få tag på en. Tidiga uttalanden från Nintendo på den punkten låter lovande.

Inte för att det spelar någon roll för mig, förstås – jag ska ändå inte köpa någon. Jag kommer att vänta på att Nintendo Switch får en Virtual Console-tjänst. Roa er ni med att koppla in och ut HDMI-kablarna till små Android-baserade lådor i dammet bakom tv-bänken. Jag kommer definitivt inte att lägga 700 kronor på en minikonsol med en massa SNES-spel bara för att köpa spelen en gång till på min Switch någon månad senare. Så lätt lurar ni inte den här konsumenten, Nintendo.

Varför jag ringar in den 29 september i kalendern? Åh, ingen anledning. Ingen anledning alls.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0