Tack för allt, Joe Dever

Publicerad:

Skrivet av:Robert Jonsson

Verifierat av

Max L

Det var under det tidiga 90-talet som jag först kom i kontakt med Joe Dever. Jag var nybliven rollspelare och slukade allt som kom i min väg och hade den ikoniska loggan från rollspelsföretaget Äventyrsspel på sig. Först var det Drakar och Demoner, men sedan började jag blicka mot andra spel och böcker. En av de saker som jag då fann var Ensamma vargen, den mest framgångsrika soloboksserie som Äventyrsspel gav ut. Jag minns hur jag fastnade för serien och lyckades även att introducera andra bekanta som vanligen inte läste böcker till den. Soloböckerna var förstås inte detsamma som att spela rollspel, men det stillade min rollspelsabstinens. Det var så jag kom i kontakt med Dever för första gången. Han lindrade det sug efter mer rollspel som jag hade i mitt liv.

För er som inte är bekanta med vad en solobok är kan det beskrivas som en vanlig bok med några väsentliga skillnader. För det första kan du behöva ge huvudkaraktären lite färdigheter som kan påverka handlingen. För det andra gör du val i läsandet som påverkar vad som sker i historien – i värsta fall kan huvudkaraktären dö och boken abrupt ta slut. För det tredje finns det i vissa böcker även ett slumpmoment, oavsett om det är en tärning eller ett annat sätt att slumpa fram en siffra.

Bland svenskarna så är Dever utan tvekan den författare som är mest synonym med genren. Hans serie Ensamma Vargen är den längsta soloboksserie som Äventyrsspel har gett ut med sammanlagt tolv böcker (även om det finns fler böcker på engelska som aldrig har översatts). Serien fick till och med en spinoff i form av magikern Silverstjärna, som sammanlagt har fått fyra böcker. Det är så många som har haft så många timmars spännande, och i ärlighetens namn ibland även frustrerande, läsning. Det var därför som jag med stor sorg mottog nyheten om att han gick bort förra veckan. 2016 har varit hård mot gamla idoler och stjärnor, men Devers bortgång var den som berörde mig mest.

Jag mötte Joe Dever på GothCon under 2016. Det var ett möte som berörde. Fotografi av Tove Gillbring.
Jag mötte Joe Dever på GothCon under 2016. Det var ett möte som berörde. Fotografi av Tove Gillbring.

Jag hade äran att få träffa Dever tidigare i år då jag besökte GothCon, vilket jag också skrev om på Spelbloggen. Under vårt samtal fann jag en ödmjuk, kreativ person som vårdat sin värld under lång tid. Han delade med sig av sin skapelseprocess vilken klickade väl hos mig då jag arbetar på liknande sätt. Det var oerhört inspirerande att få tips och råd från en så framgångsrik person – inte bara på antalet sålda böcker, utan även som lyckats skapa en så pass fantastisk värld.

Nu är han borta. Devers arv kommer förstås leva vidare. Han hann inte slutföra bokserien själv, men hade strukturerat upp hur den skulle sluta. Förlaget Åskfågeln som ger ut nyöversättningar av böckerna har utlovat att de fortsätter att ge ut både bokserien och rollspelssatsningen här i Sverige. Jag kommer förstås att fortsätta följa den, men varje gång som jag sätter mig ned med en bok så kommer det inte vara samma sak. Det kommer vara något som saknas.

Tack Dever, för allt du gav mig. För dina fantastiska böcker som gav mig en bättre barndom och för dina insiktsfulla berättelser och tips tidigare i år. Du kommer att vara saknad.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0