Artiklar

Tunic är här: så tycker kritikerna

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

Väntan har varit lång för alla Xbox- och PC-spelare som sett fram emot det originella The Legend of Zelda-doftande äventyret Tunic. Spelet, som från början hette Secret Legend, visades som en del av Microsofts presentation på E3 2018, och sedan dess har vi nåtts av en hel del material i form av bilder, trailers och gameplay att dregla över. Den 16 mars 2022 släpptes Tunic äntligen och nu har de första omdömena från spelkritikerna trillat in.

Vad är Tunic?

Tunic är ett actionäventyrsspel, utvecklat av Andrew Shouldice sedan 2015, som handlar om en liten räv i en stor värld. I spelet får du utforska, slåss mot monster och samla på värdefulla föremål, precis som i ett klassiskt Zelda-spel. Och visst finns det fler uppenbara likheter med tidiga Zelda-spel – huvudkaraktärens kläder, sköld och svärd är en tydlig blinkning till Link.

Men det vore trots allt lite väl enkelt att bara nöja sig vid att beskriva Tunic som ett Zelda för Xbox-spelare. Spelet går i en alldeles egen riktning i allt från grafik, spelmekanik och svårighetsgrad, och ska det prompt jämföras med andra spel borde även Dark Souls, Fez och Little Big Adventure nämnas med samma självklarhet som The Legend of Zelda.

Utifrån tidigare klipp har vi redan kunnat konstatera att Tunic är en stämningsfull audiovisuell upplevelse som sticker ut, men det är ju dessvärre ingen garant för att spelet verkligen levererar, vilket Baldo: The Guardian Owls är ett tråkigt exempel på. Några dagar efter Tunics lansering kan vi dock lugnt konstatera att kritikerna har mycket mer kärlek att ge räven än NAPS Teams besvikelse.

Betyg som bländar

Metacritic.com, som håller koll på vad världens kritiker har att säga om filmer, spel och annan populärkultur visar att Tunic har ett Metascore på 86 av 100. För att sätta det i perspektiv kan vi nämna att OlliOlli World (som vi för övrigt tycker väldigt mycket om) har samma Metascore, och spel som Cyberpunk 2077 och Halo Infinite ligger också på ungefär samma nivå. Det måste dock nämnas att antalet recensioner som Tunics Metascore baseras på än så länge är betydligt färre än de övriga nämnda titlarna.

Hur som helst brukar tidiga hyllningskörer vara sådana som efterkommande recensenter gärna stämmer in i, så vi räknar kallt med att Tunic kommer att fortsätta håva in positiva omdömen. Bland de publikationer som gett spelet bra betyg finns GameSpot (9 av 10), IGN (9 av 10), Game Informer (9,75 av 10), The Guardian (4 av 5) och Shacknews (9 av 10).

Tunic ingår i Xbox Game Pass och kan även köpas separat för 299 kronor.

Titel: Tunic
Plattformar: Windows, macOS, Xbox One och Xbox Series X/S
Genre: Action, äventyr, pussel, plattform
Antal spelare: 1
Utgivare: Finji
Utvecklare: Andrew Shouldice
Releasedatum: 16 mars 2022

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0