Var är vi om tio år?

Rickard Olsson
Artiklar

Om det finns en enda universell sanning inom spelbranschen, så är det att den är i ständig rörelse. Varje dag, vecka, månad och år möts vi av en aldrig sinande ström av nyheter, spelsläpp, hårdvara och vad det än må vara. Det händer alltid något, men det har ändå känts bekant, som att det är under kontroll.

Microsoft och Sony har följts åt sedan PlayStation 2 och Xbox. Nintendo har försökt, och även kört sig eget race med sina egna spel. Även om vägen har varit lite krokig så hade varit lätt att följa.

Men vad händer nu egentligen? Och var är vi någonstans om ett decennium eller två? Aldrig förr har jag känt mig så osäker på framtiden. För ett gäng år sedan hade jag antagligen trott att allt skulle vara som vanligt, att vi skulle få se nya, jämna konsolsläpp med 6-7 års mellanrum. Mycket kraft, få överraskningar.

Så blir det troligtvis inte.

Sprickan mellan Sony och Microsoft börjar bli påtaglig. PS4 och Xbox One ser ut att ha varit de sista två konsolerna där de båda bjässarna faktiskt följs åt. Sony rubbade balansen först genom PS4 Pro när man bestämde sig för att bryta den tidigare så förutsägbara konsolcykeln halvvägs, och när Microsoft försöker göra samma sak så sker det först dryga året senare. Minst.

PS4 Pro
PS4 Pro. Ett givet val för undertecknad.

Scorpio ser ut att bli vansinnigt kraftfull, men är det tillräckligt? Räcker råstyrka när du kan få samma, om än lite sämre, upplevelse för halva priset på Xbox One? Och kommer Sony att känna sig så pass hotade att PlayStation 5 ser dagens ljus tidigare än planerat om Scorpio ändå lämnar PS4 Pro i kölvattnet?

Sedan kom Switch och började lägga sig i. Visst, konsolen är i sin linda, men den säljer bra, och lär inte sälja sämre när ytterligare Nintendo-klassiker börjar dyka upp. Detta får mig oenkligen att tänka på både Microsofts och Sonys tafatta försök att apa efter Nintendos succé med Wii och någon form av alternativ kontroll. Kommer något liknande att ske om Switch når samma höjder? Kan det rent av få både Microsoft och Sony att tänka om inför nästa generation, både tids- och funktionsmässigt?

Apropå Switch, ja… Jag var 100% inställd på att konsolen skulle innebära en dödsdom för Nintendos dedikerade bärbara konsoler. Men är det så? Nintendo 3DS säljer fortfarande bra i vissa delar av världen, och nyligen introducerades en ny 2DS. Nix, de ser inte ut att ha några stundande planer på att skrota plattformen. Men hur länge till lever den egentligen? Och kommer det någon efterföljare som innan Switch kändes så självklar?

Och om Switch blir tillräckligt framgångsrik för att Nintendo ska stanna kvar i hårdvaruloppet, hur kommer då Switch 2 att se ut och fungera med tanke på Nintendos tvångstankar på att innovera? Jag vet inte ens om jag vågar gissar.

Många frågor, men få svar. Åtminstone än så länge. Vi får helt enkelt ge oss till tåls.

Det enda jag kan säga med säkerhet är att vi inte får se någon PS Vita 2. Och det, mina vänner, är ord jag innerligt hoppas att jag får äta upp. Men jag vet att det inte blir så. Jag vet det. Garanterat.

Eller hur, Sony?

Eller hur?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0