282 svenska spelstudios

Naseer Alkhouri
Artiklar

4291 personer arbetar i den svenska spelindustrin, fördelade över 282 bolag. Det finns 123 spelstudios bara i Stockholm. Jag går igenom svenska spelbranschens index för 2017 och hittar förbryllande fakta. 10% av alla spelstudios i Sverige jobbar med VR. Få bolag rapporterar förlust. Det här luktar som en bubbla, och det är det kanske, men jag tror inte riktigt att den skadar någon som inte har för mycket pengar att spendera ändå.

Jag uppfylls av glädje av rapporten. Den visar att de flesta som vill satsa på en karriär inom spel faktiskt har en chans att uppfylla drömmen. Många av bolagen som verkar är så kallade mikro- eller småbolag. En handfull vänner som bestämmer för att förverkliga en dröm om att utveckla ett spel. Det om något lovar gott inför åter- och tillväxt. Inte alla kommer att lyckas, men erfarenheten de samlar på sig är efterfrågad.

Och här kommer vi fram till hoten mot den svenska spelbranschen. Ett av de största är avsaknaden av erfaren personal. Stjärnor lockas ofta till utlandet genom generösa flyttpaket, bonusar, samt lön och det pågår en dragkamp inom Sverige på personal som inte ser en flytt till utlandet som ett alternativ. Sverige försöker här konkurrera tillbaka genom generösa erbjudanden till personer i utlandet, en hyfsad lön och bilden av Sverige som ett av världens bästa länder – regionens avskildhet, skattetrycket och onödigt krångliga asylregler gör dock det hela inte helt lätt.

Ett ännu större problem är att den svenska spelbranschen är dålig på att locka kvinnor. 19% av de svenska spelutvecklarna är kvinnor. Ett omfattande arbete med jämställdhet och diversifiering pågår i hopp om att ändra på bilden av den svenska spelbranschen som en grabb-bransch.

Hur får man då ett jobb i den svenska spelbranschen? Här skiljer det sig inte nämnvärt från någon annan IT-verksamhet på gott och ont. Spel har mognat och numera söker man folk som antagligen har relativ utbildning eller relativ erfarenhet. Du behöver inte ha slutfört en högskoleutbildning (det hjälper), men du behöver definitivt kunna demonstrera erfarenhet – till exempel genom en aktuell och relevant portfölj. Det finns inga genvägar. Och det är numera en myt att jobb som testare är ett instegsjobb till något annat. Specialister är nyckeln till framgång och jobb.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0