Artiklar

Raytracing-mod får 30 år gamla Doom att se fantastiskt ut

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

På senare år har det blivit en grej att lyckas installera och köra klassikern Doom på allt från MacBook Pro:s touch bar till graviditetstest. All innovation är bra antar vi, men det är trots allt mer relevant för de flesta spelare att ge den snart 30 år gamla förstapersonsskjutaren en grafisk finslipning. Detta är precis vad moddaren sultim-t bestämde sig för att göra och tack vare implementeringen av raytracing ser spelet faktiskt helt fantastiskt ut.

Vad är raytracing?

Raytracing är en teknik inom 3D-rendering som väldigt kortfattat handlar om att det görs en så kallad strålgångsberäkning, som syftar till att räkna ut hur ljuset ljus som träffar en bildyta kommer att reflekteras. Vad betyder då detta för spel? Jo, att belysning, skuggor och reflektioner ser mer naturtrogna ut. Raytracing lyfter kort och gott hela den grafiska atmosfären i spel.

Se själv hur Id Softwares legendariska 3D-spel får nytt liv med raytracing:

Detta krävs för att Doom med raytracing

Är du sugen på att testa Doom: Ray Traced krävs det att du har en hyfsat bra speldator. Det här är alltså en version av Doom som har lite gemensamt med de versioner som går att köra på badrumsprodukter. Anledningen till det är förstås själva tekniken som tar spelet till nya grafiska nivåer. Raytracing är resurskrävande och du behöver ett bra grafikkort för att det ska fungera.

För att göra saken ännu lite krångligare kan du bara spela den här versionen av Doom om du har en Nvidia RTX GPU, enligt moddens GitHub-sida. Utvecklaren av modden är dock öppen för en framtida version med stöd för AMD GPU:er, men det ser ut som att någon annan moddare i så fall får ta tag i saken.

Du behöver en Doom.wad-fil från originalspelet för att spela, och om du inte redan har en sådan är det ingen större konst att få tag, här till exempel.

Enligt sultim-t ska det vara möjligt att installera modden på Linux, men allra enklast är det antagligen om du kör Windows.

Doom: Ray Traced: Installation

Checkar du alla ovanstående boxar, alltså att du har en hyfsat kraftfull speldator med Windows och ett Nvidia RTX-grafikkort samt en Doom-wad-fil är det en ganska enkel process att få modden på plats.

  1. Surfa in på moddens GitHub
  2. Ladda ner modden för PrBoom och packa upp zip-filen i en tom mapp.
  3. Lägg Doom.wad-filen i den mappen
  4. Kör filen prboom-plus.exe och sedan är du i gång.

Eventuellt kan du även behöva installera en DLSS-fil, vilken också finns att tillgå på GitHub-sidan.

Även Quake II har fått Raytrace-behandlingen

Doom är inte enda spelet som genomgått raytrace-behandlingen. Det mer fullständiga, officiella och genomarbetade Quake II RTX släpptes 2019 och gjorde succé bland inbitna Quake-fans och redan frälsta.

Quake II RTX finns att ladda ner på Steam för Windows, Ubuntu och SteamOS.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1