Ett Switch utan Virtual Console

Anders Norén
Artiklar

I onsdags hände det.

https://twitter.com/jasonschreier/status/834751292866170880

När Nintendo först avslöjade vilka titlar som kommer att finnas på butikshyllorna inför Nintendo Switch-lanseringen, som nu är bara ett par dagar bort, så brydde jag mig inte så mycket om att listan kunde sammanfattas med orden ”Zelda, och lite annat”. Jag visste att Zelda skulle hålla mig sysselsatt i många, många timmar. Jag visste också att utbudet av spel från Nintendos äldre konsoler i Virtual Console-biblioteket skulle vara en tillförlitlig källa till underhållning. Jag har alltid plats i mitt hjärta för en till genomspelning av The Legend of Zelda: A Link to the Past och Super Mario World. Särskilt i ett bärbart format.

De som packar upp ett Nintendo Switch nu på fredag har dock inte några sådana genomspelningar att se fram emot. Åtminstone inte på en gång. Nintendo Switch kommer att släppas utan Virtual Console, och det enda vi vet om tidsplanen för Switch-versionen av tjänsten är att mer information kommer att komma ”in the future”. Det är en besvikelse, förstås. Men besvikelsen borde inte ha kommit helt oväntat.

När Wii U släpptes i november 2012 så lyste Virtual Console med sin frånvaro i konsolens menyer. Det dröjde till april 2013 – nästan ett halvår – innan Virtual Console fanns tillgängligt på konsolen för alla användare. Det här blir alltså inte första gången som Nintendo har varit villiga att lansera en ny konsol utan att inkludera företagets nostalgitjänst.

Vissa har valt att tolka Virtual Console-fördröjningen som något positivt – ett tecken på att Nintendo har något större planerat än a la carté-lösningen från Wii U, Wii och Nintendo 3DS. Kanske den On Demand-lösning som jag och många andra har dagdrömt om sedan Virtual Console först avslöjades tillsammans med Nintendo Revolution – senare Wii – för mer än tio år sedan. Betala en fast månadsavgift på 99 kr, och du får tillgång till Nintendos hela katalog av spel (undantaget de företaget inte kan licensera, förstås) till NES, SNES, Nintendo 64, GB/GBC/GBA och GameCube. Jag och många andra skulle börja prenumerera första dagen och förbli prenumeranter så länge vi och tjänsten fortfarande är vid liv.

Jag kommer att klamra mig fast vid drömmen om en Virtual Console on Demand-tjänst så länge Nintendo fortsätter att släppa spelkonsoler. Att Virtual Console inte kommer att finnas tillgänglig vid Switch-lanseringen gör dock varken till eller från för mina förhoppningar om att Switch kommer att bli den första Nintendo-konsolen som erbjuder en sådan tjänst. Nintendo Switch har en annan systemarkitektur än Wii U. Oavsett hur Nintendo kommer att paketera sitt Virtual Console-erbjudande på Switch så är det troligt att företaget måste göra om hela eller omfattande delar av portningsarbetet av sina äldre spel, vilket tar mycket tid och resurser i anspråk. Särskilt om den tjänsten ska ha mer än ett fåtal spel tillgängliga när den lanseras.

Fördröjningen kan betyda att Nintendo planerar något nytt och spännande för tjänsten, men det kan lika gärna betyda att portningsarbetet drog ut på tiden. Jag hoppas på det förra och tror på det senare. Det dröjde fem månader efter Wii U-lanseringen innan Virtual Console släpptes till konsolen. Förhoppningsvis kommer det inte att dröja lika länge för Nintendo Switch – oavsett hur tjänsten är utformad.

Jag kommer inte att vara en av dem som packar upp ett Nintendo Switch nu på fredag. Anledningen har mindre att göra med Virtual Console-fördröjningen och mer att göra med hur min ekonomi ser ut efter min nyligen slutförda flytt till Stockholm. Det tog emot, men jag bestämde mig för att jag förmodligen bör köpa en soffa innan jag köper ett Nintendo Switch. Jag fattade det beslutet innan förra veckans nyhet om att Virtual Console kommer att dröja, men det grämer mig lite mindre efter att vi fick det beskedet.

Nintendo Switch ser mer och mer ut att vara en renodlad Zelda-maskin under konsolens första månad på marknaden. Tolv spel kommer att finnas tillgängliga för Switch på releasedagen nu på fredag, och av dem är det bara fem spel som inte har släppts till andra konsoler tidigare. The Legend of Zelda: Breath of the Wild är av allt att döma ett enastående spel och ett stort steg framåt för serien, och om något spel kan sälja en Nintendo-konsol helt på egen hand så är det nog Breath of the Wild.

Men i väntan på att min ekonomi återhämtar sig efter flyttutgifterna, och på att Switch-spelbiblioteket växer på sig lite, så har jag inget emot att damma av mitt Wii U och spela nya Zelda på det istället. När jag hoppar på Switch-tåget framåt sommaren så kommer jag att ha både Mario Kart 8: Deluxe Edition och Splatoon 2 att se fram emot. Med lite tur kommer Nintendo Switch-versionen av Virtual Console att ha lanserats då också.

Kanske till och med i On Demand-format.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0