Artiklar

Svenska PC Gamer läggs ned

Publicerad:

Skrivet av Anders Norén

Verifierat av: Max L

Svenska PC Gamer, som har utkommit sedan 1996, kommer att släppa sitt sista nummer vid årsskiftet. Nedläggningen är en del av ett större besparingspaket hos huvudägaren Egmont Publishing AB, som kommer att resultera i att 37 tjänster på Egmont försvinner. Det rapporterar Dagens Media.

Enligt Egmonts VD Per Kjellander genomförs förändringarna dels för att företaget har haft ”resultatutmaningar”, och dels för att företaget kommer att fokusera sin energi på digitala satsningar. Ungefär hälften av uppsägningarna är redaktionella. Tidningen Datormagazin kommer också att läggas ned.

Enligt TS Mediefakta hade PC Gamer en genomsnittlig upplaga på 7 500 exemplar år 2014. Det är en minskning med 20 procent från 2013, då upplagan låg på 9 300 exemplar. Tabellen nedan visar hur tidningens upplaga och räckvidd har utvecklats från 2005 och framåt. Trenden ser likadan ut för nästan alla speltidningar, både i Sverige och utomlands – nedläggningarna har duggat tätt i USA och Storbritannien de senaste två-tre åren.

Källa: TS Mediestatistik.
Källa: TS Mediestatistik.

Nyheten om PC Gamers nedläggning kommer bara två veckor efter Egmont Publishings försäljning av FZ.se till Geeks Publishing AB, som också äger SweClockers och 99mac.se. Försäljningen av FZ.se och den kommande nedläggningen av PC Gamer betyder att Egmont snart kommer att ha lämnat spelmedia helt och hållet.

Nedläggningen innebär också att det bara finns en handfull spelmagasin kvar i de svenska tidningsställen. Reset Media ger ut Level och Robot (av vilka den senare riktas till yngre spelare), och Gamez Publishing ger ut Gamereactor. Vi håller tummarna för att det här blir den sista nyheten om nedläggningar i svensk spelmedia på ett tag, och för att PC Gamers redaktion landar på fötterna.


Uppdaterat: PC Gamer har kommenterat nedläggningen med en kärleksförklaring till sina läsare på tidningens Facebook-sida.

Idag fick vi beskedet som vi fruktat ett tag. Svenska PC Gamer, Sveriges största, äldsta och mest personliga speltidning, läggs ner vid årsskiftet. Det finns så oerhört mycket jag vill säga. En hel del av det hoppas jag kunna lägga upp här och/eller i tidningens sista nummer. Mest av allt vill jag dock tacka alla läsare och medarbetare som under nitton år gjorde det möjligt. Tusen frågor och möjligheter återstår, men för nu är det över. Från botten av mitt hjärta och en tårkanal som pockar på uppmärksamhet: tack!!!
/Thomas Petersson, Tf. chefredaktör PC Gamer

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0